NA SAMITU U EGIPTU U TOKU USAGLAŠAVANJE KLIMATSKIH PROMENA: Pregovori na pola puta

Tanjug

12. 11. 2022. u 14:54

PREGOVORI na klimatskom samitu UN COP 27, koji se održava u Egiptu, nalaze se na pola puta, a učesnici naporno rade na izradi sporazuma o širokom spektru pitanja koja će dostaviti ministrima sledeće sedmice.

Foto AP

Samit u Šarm el Šeiku počeo je 6. novembra apelima svetskih lidera za povećanje napora u suzbijanju emisije gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte, i pomoći siromašnim zemljama da se izbore sa globalnim zagrevanjem, preneo je AP.

Klimatski aktivisti i zemlje u razvoju zalažu se da najbogatije zemlje izdvoje značajnija sredstva za borbu protiv klimatskih promena jer su najnerazvijenije zemlje do sada pretrpele najveću štetu zbog globalnog zagrevanja.

Ta sredstva bi se koristila za pomoć zemljama u razvoju da pređu na korišćenje čiste energije i prilagode se globalnom zagrevanju.

Razvijene zemlje nisu ispunile obećanje da će do 2020. godine izdvojiti 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje siromašnih zemalja u borbi protiv klimatskih promena.

Naučnici su objavili da količina gasova koji se emituju u atmosferu treba da se prepolovi do 2030. da bi se ispunili ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma.

Taj sporazum iz 2015. postavio je za cilj idealno ograničavanje porasta temperature za 1,5 stepeni do kraja veka, ali je prepustio zemljama da odluče na koji način će to da ostvare, podsetila je američka agencija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više