BIVŠI REVIZOR TUŽI VATIKAN: Smenjen zbog pokušaja da razotkrije korupciju?

Novosti online

11. 11. 2022. u 20:50

LIBERO Milone, bivši glavni revizor Vatikana, tužio je Državni sekretarijat Crkve i sadašnjeg glavnog revizora, tvrdeći da je Crkva ponovo otvorila neosnovanu krivičnu istragu protiv njega kako bi ga ućutkala nakon što je ignorisala njegove izveštaje o službenim malverzacijama.

Foto Tanjug/AP

Milone i njegov kolega revizor Feručo Paniko tvrde da je Vatikan nepravedno raskinuo njihove ugovore, uništio njihovu profesionalnu reputaciju i učinio ih personama non grata u Italiji. Oni traže odštetu od 9 miliona evra (9,2 miliona dolara).

Bivši revizor je za Njujork tajms rekao da je bio pod pritiskom da podnese ostavku 2017. nakon što je optužen da je zloupotrebio crkvene resurse da bi špijunirao najviše kardinale. Iako je rekao da je podneo brojne izveštaje o finansijskim nepravilnostima među kardinalima i drugim zvaničnicima Vatikana, tužioci „ nikada, nikada nisu reagovali “. Papa Franja je navodno otišao od traženja ličnih prezentacija osuđujućih nalaza do isključivanja Milonea, čak ga je i napao javno.

- Otkrivao sam stvari koje je neko želeo da zadrži na tajnom zadatku - rekao je Milone novinarima prošle nedelje nakon što je podneo tužbu, objašnjavajući da, iako nije tražio da „ pronađe kardinale koji stavljaju novac u džepove “, našao je upravo to, sve u obavljanje svojih službenih dužnosti. 

Dok je Milone odbio da imenuje imena van suda, opisao je gornje ešalone Crkve kao „ zmijsko gnezdo “, sa kardinalima koji drže stotine hiljada dolara u crkvenim finansijama, „ slučajno “ polažući ogromne sume na lične, a ne na crkvene račune, i drže torbe za kupovinu pune gotovine u svojim kancelarijama.

Jedan zvaničnik koga je imenovao, kardinal Đovani Anđelo Bečiju, trenutno se sudi za proneveru, zloupotrebu položaja i prevaru Crkve. Milone je rekao da veruje da Bečiu stoji iza njegovog otpuštanja, optužujući zvaničnika da je podmetnuo dokaze koji su kasnije korišćeni protiv njega.

Vatikan je 2018. zvanično objavio da protiv Milonea nema krivične istrage ili presude, iako je tvrdio da mu je 2019. rečeno da je papa Franja zapečatio njegov slučaj. Kada je zvanično zatražio da vidi dokaze iz istrage, navodno mu je rečeno da nema pravo na to. Ranije ove godine, pečat je konačno skinut i Vatikan je ponovo otvorio istragu. Portparol je u četvrtak potvrdio Njujork tajmsu da postoji otvoren dosije o Miloneu za proneveru, otpečaćen od proleća.

Milone je insistirao da je nevin po svim optužbama, tvrdeći „ nikada nismo špijunirali, bili smo pošteni, uradili smo ono što smo morali, ali nažalost ono što smo morali da uradimo bilo je veoma sramotno “ - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više