UKRAJINA PRIORITET, PRATE I SITUACIJU NA KIM: Susret Đorđe Meloni i Jensa Stoltenberga u Rimu (FOTO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

10. 11. 2022. u 20:08

- ITALIJA čini deo snaga Kfora. Pratimo šta se događa na Kosovu, situacija je veoma delikatna.

Foto: EPA

Ovo je danas u Rimu izjavila premijer Italije Đorđa Meloni u razgovoru sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Nato, u kome je podvučena uloga Alijanse i njenih misija na raznim terenima, pa tako i na KiM. U okviru dvodnevne konferencije Italija-SAD-Nato o sigurnosti pred kibernetičkim pretnjama i odbrani od njih, sreli su se Đorđa Meloni, ministar odbrane Guido Krozeto i Jens Stoltenberg. Razgovarali su i o ratu u Ukrajini i italijanskom doprinosu u okviru Atlantske alijanse.

- Italija čvrsto štiti teritorijalni integritet, suverenitet i slobodu Ukrajine. Političko jedinstvo Alijanse je naša tačka gledišta i najbolji odgovor kojeg mogu dati saveznici Nato, a Italija je pokazala da ima jasan stav o tome. Moramo zajedno braniti zajedničke vrednosti našeg zapadnog identiteta i u tome smo angažovani - izjavila je Melonijeva u razgovoru sa Stoltenbergom.

Generalni sekretar Nato govorio je o podršci Ukrajini "što doprinosi razlici na borbenom polju“. Rekao je da je Rusija pod jakim pritiskom i da napušta Herson, kao i da će to biti još jedna pobeda Ukrajine". On je pohvalio italijanski doprinos u odbrani Ukrajine.

Foto: EPA

- Putin ide napred u jednu brutalnu agresiju, ali Ukrajinci su uspeli da oslobode jedan deo svoje teritorije zahvaljujući kako hrabrosti ukrajinskih vojnika, tako i podršci Nato, koja uključuje i Italiju, i ostaje vitalna i fndamentalna za napredak Kijeva – rekao je Stoltenbeg podsetivši da je Alijanska ovoj zemlji namenila stotine miliona evra pomoći.

U italijanskom Ministarstvu spoljnih poslova iza zatvorenih vrata održava se konferencija preedstavnika Italije, SAD i Nato o zajedničkoj odbrani od sajber pretnji. Zamenik ministra spoljnih poslova Edmonde Ćirieli izjavio je da „Italija doprinosi naporima Nato oko rata u Ukrajini, sa pristupom koji podrazumeva i kiberbernetičko polje“.

- Umesto da nas razdvoje i oslabe, ruska agresija na Ukrajinu i kršenje Povelje UN ujedinili su nas još više – poručio je Ćirieli.

Foto: EPA

On je objasnio da Nato cilja na digitalizaciju vojnih aktivnosti, na tehnološku integraciju i na veštačku inteligenciju, kako u tehnikama tako i u procedurama, "jer se nalazimo ispred pretnji veoma visoko sofisticiranim kako od strane država tako i od entiteta koji nisu državni". Zamenik savetnika za Nacionalnu bezbednost sa ovlašćenjem za kibernetičku sigurnost SAD Ana Neuberger izjavila je da je "sa brutalnim ratom u Ukrajini Putin želeo da podeli Nato, ali da je, međutim zahvaljujući našem zajedničkom radu, postigao suprotno”.

- Nato je još jedinstveniji, ojačana je odbrana i transatlantska zajednica je postala još odlučnija. Ukrajina je uspela da se uspešno odbrani od različitih sajber napada zahvaljujući radu pre ruske invazije".

Italijanski ministar Odbrane Guido Krozeto, međutim, u intervjuu današnjem "Il Mesađero" podvlači da je Italija "odana" Nato, ali da ne priprema šesti paket slanja oružja u Ukrajinu, kako je obećala prethodna Vlada.

- Ne razgovaramo o slanju raketa u Kijev, to je stav sadašnje Vlade. Kada bude, i ako bude formulisan zahtev u okviru Nato i EU, odlučićemo mirno, razgovaraćemo".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više