IZBORI U AMERICI Republikancima su potrebna dva mesta za kontrolu u Senatu: Čekaju se rezultati iz Arizone i Nevade

Novosti online 10. 11. 2022. u 07:03 >> 02:02

U AMERICI su u utorak, 8. novembra, održani međuizbori za američki Kongres, na kojima su Amerikanci birali predstavnike za Predstavnički dom i trećinu Senata. U toku je prebrojavanje glasova. Republikanci idu ka većini u Predstavničkom domu, demokrate osvojile ključno mesto u Senatu zahvaljujući pobedi Džona Fetermana u Pensilvaniji.

Foto: EPA

Foto: Printskrin/AP

Republikanci se udružuju za pobedu u Džordžiji

Super PAC, Fond za rukovodstvo Senata, lidera manjine u Senatu Miča Mekonela, udružuje se sa republikanskim guvernerom Džordžije Brajanom Kempom kako bi finansirali operaciju izlaska na glasanje kako bi pomogli Heršelu Vokeru u drugom krugu izbora 6. decembra, rekao je portparol Super PAC.

To je znak kako se sve frakcije GOP-a (republikanaca) ujedinjuju u trci koja bi mogla da odredi odnos snaga u Senatu.

Komitet izdvaja 2 miliona dolara za finansiranje operacije izlaznosti koju je Kemp izgradio, rekao je portparol Džek Pandol, koji je potvrdio priču Politika u kojoj se navodi da će biti više od 100 radnika na terenu kao deo tog napora za pobedu republikanskog kandidata.

S druge strane, Odbor demokratske senatorske kampanje najavio je ulaganje od 7 miliona dolara u organizaciju terena za jačanje demokratskog senatora Rafaela Varnoka.

Zašto se toliko dugo čeka na rezultate?

Tek od četvrtka uveče počeće sa projekcijama koja će stranka pobediti u Predstavničkom domu i Senatu, jer je u nekoliko ključnih trka još neizvesno - nešto od toga je zbog izbornih procesa u mnogim državama Zapadne obale.

Dve senatske trke za koje nema projekcije su u Arizona i Nevada. U trci za Senat Džordžije nema pobednika, ali CNN predviđa da će ona preći u drugi krug u decembru.
Evo pogleda na 34 trke Donjeg doma Kongresa koje još uvek nisu projektovane:
Kalifornija: 16, Arizona: 3, Nevada: 3, Oregon: 2, Vašington: 2, Kolorado: 2, Montana: 1 i
Novi Meksiko: 1.

Dve dodatne izvanredne trke u Domu su na Aljasci i Mejnu, gde određivanje pobednika u sistemu glasanja po rangiranom izboru traje duže. Osim toga, preostala je još jedna trka za Kongres u Njujorku i Merilendu, piše CNN.

Korist od saznanja ko je pobedio na dan izbora je verovatno veća od toga što se omogućava pristup većem broju ljudi glasanju i ušteda troškova zbog toga što se ne mora zaposliti toliko mnogo biračkih mesta.

Izbori u SAD već traju nedeljama, zavisno od zakona svake države, Foto AP

U Arizoni, glasački listići poslati poštom koji su predati neposredno pre i u utorak čak ni ne započinju važan proces verifikacije potpisa sve do srede posle izbornog dana, kaže Bil Gejts, predsednik Nadzornog odbora okruga Marikopa.

„Ovde imamo stručnjake koji pregledaju, upoređuju potpis na spoljnoj strani glasačke koverte sa potpisom koji imamo u našem dosijeu za registraciju birača“, rekao je Gejts. "To traje neko vreme, jer to moramo da uradimo kako treba."

Većina država ima neku vrstu sistema verifikacije potpisa za svoje glasačke listiće u odsustvu i glasanje poštom, prema podacima Nacionalne konferencije državnih zakonodavnih tela.

Dok Arizona još uvek ima mnogo lično glasanja na dan izbora, druge države su prešle na sistem glasanja putem pošte, poput Kalifornije. Zapadnoj obali je godinama trebalo mnogo vremena da prebroji ove glasove, ali proces ove godine dobija dodatnu kontrolu jer će te neprojektovane trke odrediti ko kontroliše komitete Kongresa.

Nevada je takođe 2022. prešla na sistem za slanje putem pošte. To znači da izborni zvaničnici mogu da primaju glasačke listiće do utorka do subote i još uvek se prebrojavaju. Nije poznato koliko će glasačkih listića stići jer je svakom registrovanom glasaču u Nevadi poslat glasački listić.

Šef za sajber bezbednost: Strani operativci bi mogli da iskoriste neizvesnost dok se potvrđuju izborni rezultati

Strani operativci bi mogli da iskoriste dane i sedmicu između dana izbora i kada se glasanje potvrdjuje — uključujući i prethodnu drugu rundu izbora u Senatu u Džordžiji — da dodatno pojačaju dezinformacije o glasanju i poseju razdor među Amerikancima, rekla je u četvrtak najviši američki zvaničnik za sajber bezbednost Džen Isterli.

-Puno sam zabrinuta da će strani protivnici iskoristiti nejasnoće između dana izbora i konačne sertifikacije da bi sejali haos“, rekla je Džen Isterli, šef američke Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA), novinarima na konferenciji u Virdžiniji.

Drugi krug u Džordžiji između republikanca Heršela Vokera i demokrate Rafaela Vornoka održaće se 6. decembra nakon što nijedan nije dostigao prag od 50 odsto potreban za pobedu.

Preko 50.000 glasova još uvek nije prebrojano u okrugu Klark (Nevada)

Više od 50.000 glasačkih listića još uvek treba da se prebroji u okrugu Klark u Nevadi, saopštili su u četvrtak zvaničnici lokalnih izbora.

Kako se proces prebrojavanja glasova nastavlja, nekoliko velikih izbornih rezultata u Nevadi ostaje neizvesno, uključujući izbore za američki Senat i guvernerske trke.

Okrug Klark je okrug sa najvećom populacijom u državi, prema procenama popisa iz 2020. godine, i imao je procenjenu izlaznost birača od oko 46 odsto tokom ovih izbora.

Rezultati iz Arizone u 22 po ET (oko 04 časa)

Okrug Marikopa - najmnogoljudniji okrug u Arizoni - saopštio je da će objaviti više izbornih rezultata u 22 sata po ET (istočnom vremenu SAD)  večeras.

Okružni zvaničnici održavaju konferenciju za novinare u 18 sati, ET, ali se ne očekuje da će tada biti objavljeni rezultati.

 

Počela trka za republikanskog šefa Kongresa

Poslanik Bob Gud, član tvrdolinijaškog Kluba za slobodu Predstavničkog doma, rekao je novinarima da vođa Predstavničkog doma GOP-a Kevin Makarti „nije učinio ništa da zaradi moj glas“ za šefa parlamenta.

Republikanac iz Virdžinije takođe je predvideo da će „postojati izazov za (Makartija) kao kandidata za govornika“, a mogućnost o kojoj je CNN prvi objavio da je grupa razmatrala.

Takav izazov bi više bio protestni kandidat nego ozbiljan. Bio bi to pokušaj da se pokaže Makartiju tokom internih izbora za rukovodstvo GOP sledeće nedelje da on nema glasove za predsednika Kongresa, u nadi da će ga primorati za pregovarački sto.

U međuvremenu, predstavnik Teksasa Čip Roj rekao je novinarima da „trenutno niko nema 218“ glasova za "spikera", što je magični broj koji bi Mekartiju trebao da obezbedi čekić govornika na podu Predstavničkog doma u januaru.

Još 600.000 glasova u Arizoni

U Arizoni, na primer, još uvek treba prebrojati oko 600.000 glasačkih listića. Većina njih, oko 400.000 glasačkih listića, nalazi se u okrugu Marikopa, najmnogoljudnijem okrugu u državi koji uključuje Feniks.

Od tih glasačkih listića, oko 290.000 je bačeno u biračke centre na dan izbora, rekao je Bill Gates, predsednik Nadzornog odbora okruga Maricopa, za CNN u četvrtak. Ti glasački listići moraju biti obrađeni pre nego što se mogu prebrojati, što dovodi do kašnjenja u tabeliranju.

Pored toga, okrug ima oko 17.000 glasačkih listića koji su pokušani da se prebroje na dan izbora, ali ih tabulator nije pročitao zbog greške štampača, a i ti listići tek treba da se prebroje.

 

Nevada još broji glasove, glasački listići pristižu poštom

Okrug Vošo - drugi najmnogoljudniji okrug u Nevadi koji obuhvata Reno - još uvek ima oko 20.000 glasačkih listića koje još treba da obradi.

-Imamo još oko 20.000 glasova koje treba prebrojati. Danas će stići još glasačkih listića poštom, ali ne možemo da procenimo koliko, kaže Betani Drasdejl, portparol okruga Vaso, za CNN.

Preostali glasački listići uključuju i glasačke listiće za slanje poštom i glasačke listiće koji su odbačeni na dan izbora.

Kao i svi okruzi u Nevadi, Vošo će verovatno dobiti više glasačkih listića poštom danas, nakon što je juče dobio 4.000. Glasački listići koji stignu do subote će se brojati sve dok su na poštanskom žigu do dana izbora.

Republikanci sve bliži pobedi u Kongresu, tesna trka u Senatu

Republikanska stranka približava se na izborima za američki Kongres broju poslanika potrebnom za tesnu većinu u Predstavničkom domu, dok kontrola nad Senatom zavisi od rezultata izbora u tri američke države.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su danas bliži većini od 218 mesta, potrebnoj da preuzmu kontrolu.

Prema rezultatima Si-En-En-a, republikanci trenutno imaju 209 poslanika u Predstavničkom domu, a demokrate 192.

U Senatu republikanci trenutno imaju 49 mandata, a demokrate 48.

Bilo koja stranka mogla bi da obezbedi većinu u Senatu pobedama u Nevadi i Arizoni gde se glasovi još broje. U Nevadi trenutno vode republikanci sa 49,4 odsto glasova, dok demokrate imaju 47,6 odsto. U Arizoni prednjače demokrate sa 51,4 odsto glasova ispred republikanaca koji imaju 46,4 odsto.

Takođe, postoji mogućnost da odnos snaga u Senatu odredi i rezultat drugog kruga izbora u Džordžiji, koji će biti održani 6. decembra pošto nijedan kandidat nije dobio 50 odsto glasova.
 

 

Bajden: Radiću i sa republikancima i sa demokratama

Američki predsednik Džo Bajden spreman je da radi i sa demokratama i sa republikancima na podršci američkom stanovništvu, rekao je u četvrtak, komentarišući podatke o inflaciji u zemlji.

-Radiću sa svima – demokratama ili republikancima – na idejama da se srednjoj klasi i radničkim porodicama da više prostora, rekao je predsednik u saopštenju koje je objavila Bela kuća. Bajden je takođe napomenuo da će se protiviti svakom pokušaju mešanja u njegov rad ili pogoršanja inflacije.

Mrtvi kandidati pobeđuju na američkim izborima

Predstavnik države Pensilvanije Toni Deluka pobedio je u trci za državni Kongres ubedljivom pobedom u utorak. Jedini problem – umro je prošlog meseca.

Deluka je samo jedan od više preminulih političara koji su ove nedelje ostvarili pobede.

Republikanac porazio demokratu u Viskonsinu

Republikanski senator Ron Džonson porazio je demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi senator tamnije puti države Viskonsin.

Kandidati za senatore iz Džordžije u drugom krugu

Senator savezne države Džordžije Rafael Varnok iz redova demokratske stranke i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Vornok će se po drugi put naći u drugom krugu izbora nakon pobede koju je ostvario u drugom krugu vanrednih izbora 5. januara 2021. godine rame uz rame sa svojim stranačkim kolegom, demokratom Džonom Osofom kada su pobedili oba republikanska kandidata iz Džordžije, prenosi AP.

Republikanci na nekoliko mesta od kontrole u Predstavničkom domu

Republikanci treba da osvoje sedam preostalih mesta u Predstavničkom domu, plus dva mesta koja su prethodno imale demokrate da bi dostigli ukupnih 218 mesta potrebnih za preuzimanje većine.

Dva dana nakon što su održani međuizbori za američki Kongres, i dalje nisu poznati svi rezultati. Sve oči uprte su sada u Nevadu i Arizonu, koje će odlučiti ko će dobiti kontrolu u Senatu - demokrate ili republikanci. Izbori u Džordžiji idu u drugi krug.

U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 u Senatu.

Američki predsednik Džo Bajden obratio se sinoć naciji i rekao da je juče bio dobar dan za demokratiju.

Tokom svog govora Bajden je otkrio i da li planira da se kandiduje na narednim izborima, šta će poručiti Si Đinpingu kada se ponovo sretnu, ali je komentarisao i odluku Moskve da povuče trupe iz Hersona.

U međuvremenu, Donald Tramp, od koga se očekuje da objavi predsedničku kandidaturu, priznao je da su rezultati bili "pomalo razočaravajući" nakon što su neki od njegovih kandidata koje je podržao izgubili.

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku. Na ovim izborima uglavnom dobro prolazi stranka koja nije u Beloj kući.

6.20 Republikanci na nekoliko mesta od kontrole u Predstavničkom domu

Republikanci treba da osvoje sedam preostalih mesta u Predstavničkom domu, plus dva mesta koja su prethodno imale demokrate da bi dostigli ukupnih 218 mesta potrebnih za preuzimanje većine.

6.10 Trenutno stanje u Kongresu 

Predstavnički dom (bira se 435 mesta)

Demokrate 191

Republikanci 209

Senat (ukupno 100 mesta)

Demokrate 48

Republikanci 49

6.10 Samo u jednom okrugu u Arizoni ostalo još 400.000 neizbrojanih glasova

U najmnogoljudnijem okrugu Marikopa u Arizoni ostalo je još najmanje 400.000 glasova da se izbroje.

6.05 Republikancima potrebna dva demokratska mesta za kontrolu u Senatu

Republikancima nedostaju još samo dva mesta kako bi osvojili kontrolu nad Senatom.

6.00 Čekaju se još dve ključne zemlje

Rezultati iz Arizone i Nevade mogli bi da odluče ko će imati kontrolu nad Senatom.

(Telegraf)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više