IRANSKI EKSPERT O HERSONU: Preventivni manevar ruske vojske

Novosti online 09. 11. 2022. u 21:10

DANAŠNjA odluka ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgu o povlačenju ruskih snaga na levu obalu Dnjepra je manevar čiji je cilj da se sačuva što je moguće više života, izjavio je iranski politički analitičar Ruholah Modaber.

Foto Tanjug/AP

Po njegovim rečima, ruska vojska je uvek delovala humano, stavljajući kao prioritet sprečavanje velikih gubitaka među civilima, spasavajući što je moguće više života, uključujući i vojsku.

-Upravo zbog toga su tokom specijalne vojne operacije donošene teške odluke, uključujući povlačenja i preraspoređivanje borbenih položaja. Današnja odluka generala Šojgua o Hersonu je, pre svega, preventivni manevar koji ima za cilj spasavanje što je moguće više života. To nije kapitulacija pred Oružanim snagama Ukrajine i NATO-om, objašnjava iranski analitičar za Sputnjik.

Kako dodaje Modaber, „poznato je da su Oružane snage Ukrajine, pored konvencionalnog, nameravale da upotrebe i biološko i hemijsko oružje, kao i 'prljavu bombu'“.

-Rusija je mogla i može da udari svom snagom, ali ona je dala prednost uzdržanom pristupu i taktici koja se razlikuje od NATO taktike: svođenje ljudskih žrtava na minimum. Upravo je to razlog za naređenje ministra Šojgua u vezi hersonskog pravca, ističe analitičar.

Prema njegovim rečima, vojna taktika koja se primenjuje na Herson je „svojevrsna pobeda ruske vojske, koja na taj način spasava hiljade života civila i vojske tokom kontraofanzive koju spremaju neonacisti“.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je ranije na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim da ruska vojska treba da se povuče na levu obalu Dnjepra.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više