ZASTRAŠUJUĆA MOĆ "KINŽALA" Solovjov: "Ruske hipersonične rakete sposobne da pogode London za samo devet minuta nakon lansiranja"

Novosti online 08. 11. 2022. u 22:05

VLADIMIR Solovjov, voditelj Rusija1, danas je izjavio da su ruske hipersonične rakete pod nazivom Kinžal sposobne da pogode London za samo devet minuta nakon lansiranja.

Foto: Printscreen

Ruski voditelj, Vladimir Solovjov, danas je u emisiji ruske nacionalne televizije izjavio da hipersoničnim raketama pod nazivom Kinžal treba devet minuta da pogode London nakon lansiranja.

Podsećamo, reč je o raketama koje su zbog svoje brzine gotovo neuhvatljive za gotovo sve postojeće operativne protivraketne sisteme.

Projektil vazduh-zemlja "Kinžal" leti brzinom koja je i do deset puta veća od brzine zvuka, što je oko 12.000 kilometara na čas.

Ovakva brzina u kombinaciji sa izuzetnom snagom kinetičkog udara ovu raketu - kao i sve ostale iz kategorija hipersoničnih - svrstava u najmodernije naoružanje ovog vremena.

"Kinžal" je deo nove familije raketnog oružja kojom je Rusija napravila veliku prednost u odnosu na najveće konkurente u SAD. U istoj porodici je i raketa "cirkon", namenjena ratnoj mornarici (ispaljuje se sa podmornica i razarača) i "avangard", koja poleće sa lansera na kopnu. Sve ove rakete imaju konvencionalne bojeve glave, ali mogu da nose i nuklearne.

Cela nova raketna paleta Rusije promovisana je 2018, a od ove godine one su u serijskoj proizvodnji, a instalirane su i u sistem neprekidnog bojevog dežurstva.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više