PROMENE U BRITANSKOJ VOJSCI: Testirano lasersko oružje dugog dometa

Novosti online

08. 11. 2022. u 17:15

VELIKA Britanija je sprovela nove testove dugog dometa laserski usmerenog energetskog oružja DragonFire, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak na sajtu britanske vlade.

Foto: Printscreen Twitter

Prethodno je tim stručnjaka testirao sposobnost lasera ​​da prati mete sa visokom preciznošću i održava laserski zrak na odabranoj tački. Novi testovi uključivali su korišćenje prototipa laserskog oružja DragonFire za pogađanje više ciljeva na različitim udaljenostima. Ovi testovi, koji testiraju snagu oružja i njegovu tačnost, pomoći će da se bolje analizira rad laserskog oružja i njegove karakteristike, s obzirom na određenu udaljenost, navodi se u saopštenju.

- Testiranje u Velikoj Britaniji prvog oružja dugog dometa usmerenog laserskom energijom visokog dometa obavljeno je u Laboratoriji za nauku i tehnologiju odbrane Ministarstva odbrane u Porton Daunu - navodi se u saopštenju.

Karakteristike DragonFire-a su poverljive, naznačene na veb stranici.
Precizira se da su testovi bili "kulminacija značajne zajedničke investicije" britanskog Ministarstva odbrane i industrije naoružanja u iznosu od oko 100 miliona funti sterlinga, koja su trajala nekoliko godina.

Lasersko usmereno energetsko oružje može da obezbedi visoku smrtonosnost uz nižu cenu, smanjeno logističko opterećenje i povećanu efikasnost u poređenju sa drugim sistemima oružja. Takva tehnologija bi mogla ozbiljno da utiče na tok vojnih operacija u budućnosti, dodaje se u saopštenju - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više