MASKE VIŠE NIKO NE NOSI: Slab odziv građana na apel Francuske medicinske akademije

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

08. 11. 2022. u 16:53

FRANCUSKA nacionalna medicinska akademija objavila je dokument kojim se građani ove zemlje pozivaju da ponovo nose maske u zatvorenim prostorima koji primaju publiku, poput gradskog saobraćaja.

Foto: EPA

Ovaj savet upućen je iz straha da se u hladnijim danima koji dolaze ne pomešaju zaraze kovida i običnog gripa, što bi kod određenih osoba moglo da dovede do dodatnih komplikacija.

Tako je naveden podatak da je u Velikoj Britaniji urađena studija u kojoj je učestvovalo 6. 965 ljudi zaraženih kovidom, i gde je istovremeno detektovano 583 inficiranih običnim gripom, što, udruženo, "povećava rizik od smrtnosti."

Pozivima Medicinske akademije pridružili su se ovih dana Komitet za nadgledanje zdravstvenih rizika, kao i jedan broj lekara opšte prakse i faramaceuta. Ali, odziv na ovaj apel je, trenutno, veoma slab. U zatvorenim prostorima, na tribinama sportskih hala, u prodavnicama, tržnim centrima ili u gradskom saobraćaju prava je retkost videti nekoga s maskom. Prema sopstvenom priznanju, nosi je, u gužvama, 16 odsto ljudi.

Epidemija je poslednjih sedmica u Francuskoj bila u opadanju i sada se stabilizovala na visokih tridesetak hiljada slučajeva zaraze korona virusom dnevno u zemlji sa 67 miliona stanovnika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više