RAT U UKRAJINI: Ukrajina neće moći da obnovi oštećenu infrastrukturu za dve nedelje

Novosti online 08. 11. 2022. u 07:45 >> 18:50

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini traje 258 dana.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Loše vesti za Ukrajinu

Dmitrij Saharuk, izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, rekao je da Ukrajina neće moći da obnovi oštećenu infrastrukturu za dve nedelje.

Prema njegovim rečima, oštećeno je 40 odsto ukrajinske infrastrukture.

- Neko delimično poboljšanje je moguće, ali sigurno nećemo živeti onako kako smo živeli pre početka granatiranja. Nažalost, dajem vam garantovanu procenu, jer drugačije ne može biti -rekao je on kanalu "Espreso".

Odbijen napad Ukrajinaca u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe koje su bile krenule u napad u pravcu Berislava u Hersonskoj oblasti, odbačene su, rekao je zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke i vratile su se na prvobitne položaje.

Pogledajte kako su Rusi dronom uništili ukrajinski tenk


Pres-služba Ministarstva odbrane Rusije objavila je snimak otkrivanja i uništavanja tenka ukrajinske vojske pomoću drona.

Zelenski ambasadoru SAD u UN: Sporazum o žitu mora biti produžen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je američkom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama da ugovor o izvozu žita preko Crnog mora uz posredovanje UN, kojim su deblokirane tri velike ukrajinske luke, mora biti produžen.

- Neophodno je da se sporazum o žitu nastavi i u budućnosti. Ukrajina je spremna da ostane garant svetske prehrambene bezbednosti - napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram posle razgovora u Kijevu sa ambasadorkom Lindom Tomas-Grinfild.

Pripadnik SBU se razneo u Hersonskoj oblasti

Pripadnik Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) razneo se u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti dok je pokušavao da pobegne policijskim službenicima, saopštio je danas izvor u regionalnim službama za vanredne situacije, prenosi TAS S.

- Tokom aktivne potrage i istražnih mera koje su sproveli službenici za sprovođenje zakona u gradu Berislavu, pripadnik terorističke ćelije SBU se razneo kada je pokušao da pobegne policajcima tokom provere - rekao je izvor.

Prema izvoru, lokacija špijuna je otkrivena zahvaljujući drugim saboterima koji su ranije privedeni u Hersonu.

Šojgu u inspekciji

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju komandnog centra združene grupe ruskih snaga koje izvršavaju zadatke u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U komandnom centru general armije Sergej Šojgu saslušao je izveštaj komandanta združene grupe ruskih snaga, generala armije Sergeja Surovikina, o trenutnoj operativnoj situaciji, prirodi dejstava neprijatelja, realizaciji borbenih zadataka ruskih snaga u različitim operativnim pravcima, posebno o obezbeđivanju svih vrsta naknada za one koji su stigli u sastavu grupe vojnih lica, pozvanih u okviru delimične mobilizacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oni su rekli da je Šojgu ruskim vojnim licima uručio ordenje Heroja Ruske Federacije "Zlatna zvezda", orden za hrabrost i druga državna priznanja za iskazanu hrabrost i herojstvo.

Evakuacija iz Hersona čamcima i trajektom

Svi koji žele da se evakuišu iz Hersona sami do 11. novembra mogu da pređu na levu obalu Heronske oblasti čamcem.

Vlasnici automobila će moći da koriste trajekt, navodi se na Telegramu regionalne administracije.
 

Stanovnici Zaporožja aktivno prenose koordinate ukrajinskih snaga

Žitelji grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Kijeva, sve aktivnije odaju ruskoj strani koordinate položaja ukrajinske vojske, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Stanovnici Zaporoške oblasti, onog njenog dela koji je privremeno okupiran, sve aktivnije pomažu našim vojnicima, daju sve preciznije smernice, koordinate, gde se nalaze i gde su sakrivene (ukrajinske jedinice). Kakvi god da su obaveštajni podaci koji se dobijaju na daljinu, samo na licu mesta ljudi znaju gde se i šta nalazi. Oni nam svojski pomažu da precizno odredimo i pogodimo neprijatelja - istakao je Rogov za TV „Rusija 24“.

Trenutno je oslobođeno preko 70 odsto teritorije Zaporoške oblasti. Istovremeno, ukrajinske snage kontrolišu regionalni centar – grad Zaporožje.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild stigla je u Kijev.

Tomas-Grinfild će u Kijevu izraziti „nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini“, navodi se u saopštenju Misije SAD pri UN.

Presek stanja: Ruske snage oborile helikopter Mi-24

Ruska vojska odbila je napad bataljona Oružanih snaga Ukrajine podržanog tenkovima u kupjanskom pravcu u LNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Osim toga, udarima vojne avijacije pogođene su dve taktičke grupe ukrajinskih snaga, koje su krenule u napad u oblastima naselja Berestovo u Harkovskoj oblasti i Novoselovsko u Luganskoj Narodnoj Republici. Tokom borbi ubijeno je i ranjeno više od 160 pripadnika ukrajinskih snaga i uništena dva tenka, tri borbena vozila pešadije i dva automobila.

U pravcu Krasni Liman, preventivnim vatrenim napadom sprečen je pokušaj napada dve bataljonske taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine u LNR. Udarima ruske armijske avijacije i artiljerijskih jedinica ubijeno je više od sto ukrajinskih vojnika, a uništeno tri tenka, pet borbenih oklopnih vozila, jedan MT-LB, dva pikapa i dva automobila.

U pravcu Južnodonjecka u DNR ukrajinske snage su, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih trupa, izvele dva neuspešna pokušaja kontranapada. Ukrajinske jedinice su zaustavljene i razbijene. Ubijeno je oko 90 ukrajinskih vojnika, uništeno pet borbenih oklopnih vozila, jedan MT-LB i dva pikapa.

U pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, ruske jedinice su u protekla 24 časa sprečile devet pokušaja prodora diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pozadinska odbrambena područja. Ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika i neonacista i uništeno sedam borbenih oklopnih vozila i deset vozila.

Raketne trupe i artiljerija uništile su četiri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Harkovskoj oblasti, kao i 64 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 192 okruga.

Uništena su tri skladišta municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja u Zaporoškoj oblasti, Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti, kao i skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

U Nikolajevskoj oblasti uništena je radarska stanica ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300. takođe je uništen ukrajinski protivvazdušni raketni sistem „Buk M1“, a u Harkovskoj oblasti uništen je kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-64.

Tokom kontrabaterijske borbe, pogođena su tri artiljerijska voda Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.

Ruska jurišna avijacija oborila je ukrajinski vojni helikopter Mi-24 u blizini sela Novovoskresensko u Hersonskoj oblasti.

Sredstva za protivvazdušnu odbranu oborila su ukrajinski avion Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Osim toga, tokom proteklog dana oboreno je sedam ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR, Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.
Takođe je presretnuto 17 raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „Himars“ i „Oljha“ u Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 332 aviona, 171 helikopter, 2.465 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.448 tenkova i drugih oklopnih vozila, 884 vozila za raketne sisteme, 3.563 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.127 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Zelenski na samitu G20

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovaće na samitu G20, saopštio je njegov portparol Sergej Nikiforov.

On je precizirao da će Zelenski na samitu učestvovati najverovatnije u onlajn formatu, ili će snimiti svoje obraćanje učesnicima samita.

Samit G20 će biti održan 20. novembra u Indoneziji.

Poziv da se Kijevu isporuči PVO

Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je da se Kijevu isporuče sistemi za PVO, avijacija, tenkovi i rakete dugog dometa.

- Glavni uslov predsednika Ukrajine je obnavljanje teritorijalnog integriteta. Garancija za ispunjavanje je savremena PVO, avijacija, tenkovi i dalekometne rakete. Strategija – preventivna dejstva - napisao je Danilov na Tviteru, komentarišući uslove koje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izneo za pregovore sa Rusijom.

Vazdušna uzbuna

Vazdušna uzbuna je na snazi u Odeskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalnog razvoja. Takođe, vazdušna uzbuna proglašena je i u Vinickoj i Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalnog razvoja.

Zaharova: Sa Vašingtonom samo neophodni, ciljani dijalog

Rusija i SAD nastavljaju ciljane kontakte u onim sferama u kojima je to najneophodnije, a Moskva ostaje otvorena za obostrano koristan dijalog, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Reći ću ono što smo uvek i govorili, da zadržavamo, nazovimo to, ciljani kontakt sa SAD o pitanjima koja se pojavljuju. Otvoreni smo za svaku vrstu obostrano korisnih razgovora - rekla je Zaharova u televizijskoj emisiji "Solovjov lajv" - prenosi TAS S.

Zaharova je naglasila da, s obzirom da kontakti ruskih i američkih službi ostaju selektivni, „oni svakako nemaju nikakve veze sa konceptom odnosa punog obima“.

- Naš stav je dobro poznat SAD - dodala je ruska zvaničnica.

Ona je prokomentarisala i kontakte između Moskve i Vašingtona u vezi sa razmenom zatvorenika.

- Nažalost, mnogo meseci, pa čak i godina, a za jedan broj ruskih građana čak decenijama, nismo videli nikakvu želju SAD da se reše konkretni problemi po ovom pitanju - rekla je Zaharova.

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Ukrajinci gađali iz „Himarsa“ predgrađe Hersona

Ukrajinske snage gađale su selo Kamišani u predgrađu Hersona, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Kako je naveo, Ukrajici su ispalili četiri rakete iz američkih sistema „Himars“.
- Jedinice PVO oborile su sve rakete - istakao je sagovornik agencije.

Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima "destabilizujući uticaj", po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio „destabilizujući uticaj Rusije“ u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo, prenosi Rojters.

On je poručio i da klimatska agenda "stvarno trpi“, i da ne može da bude "stavljena na čekanje".

- Dakle, svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore - rekao je Zelenski.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

Foto: EPA

Razmena ukrajinskih zarobljenika odvija se i prema spiskovima pape Franje

Rusija sprovodi oslobađanje ili razmenu ukrajinskih zarobljenika uzimajući u obzir spiskove, koje dostavlja rimski papa Franja, saopštio je italijanskoj informativnoj agenciji „Askanjuz“ ambasador Rusije u Vatikanu Aleksandar Avdejev.

On je istakao da Rusija veoma ceni lične akcije pape, koji ispunjava veoma važnu humanitarnu misiju, koja omogućava da se stotine ljudi vrati njihovim porodicama.

Narodna milicija DNR: Likvidirano do 50 ukrajinskih vojnika

Ukrajinske snage su u borbama sa jedinicama Narodne milicije DNR tokom prethodnog dana izgubile do 50 ljudi, četiri haubice i dva tenka, saopštila je Narodna milicija DNR.
- Zajedničkim snagama vojnika DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: četiri haubice (dve ‘M777’, ‘2A65’ i ‘2S3’), dva tenka (‘T-72B’ i ‘T-64BV’), deset jedinica oklopne i automobilske tehnike, dok su u vazduhu oborene četiri neprijateljske bespilotne letelice. Takođe je likvidirano do 50 pripadnika ukrajinske vojske - navodi se u saopštenju resora na Telegram kanalu.

U Harkovu prekinut rad metroa

Kijev: Tokom noći granatiran Nikopolj

Načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne administracije Valentin Rezničenko rekao je da je tokom noći granatiran Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je Ukrinform.

Otkrivena grupa diverzanata, planirali atentate na zvaničnike Hersonske oblasti

U Hersonskoj oblasti privedeno je devet diverzanata Službe bezbednosti Ukrajine koji su planirali terorističke napade protiv zvaničnika vojno-civilne administracije te oblasti.

Njima su oduzete tri bombe, pet kilograma plastida, granate i druge vrste naoružanja, saopštio je FSB.

Ankara ponudila svoja skladišta za rusko žito

Rusija može da iskoristi turska skladišta kao čvorišta za skladištenje svog žita, takva odluka bi bila od koristi za obe strane, izjavio je direktor turske Federacije mlinsko-pekarske industrije (TUSAF) Eren Ginhan Ulusoj.
- Moskva planira da pretvori Tursku u ‘žitni centar’. Postoje planovi da se svi proizvodi skladište u Turskoj i odatle distribuiraju dalje. To će biti velika odluka za našu zemlju - preneo je portal „ekonomi.haber7“ izjavu Ulusoja.
On je istakao da Turska ima 8,5 miliona licenciranih skladišta i da poseduje dovoljnu infrastrukturu za takve zadatke.

Blumberg: EU planira da izdvoji 18 milijardi evra Kijevu

Brisel će postaviti nekoliko uslova prilikom izdvajanja finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 18 milijardi evra, piše agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

„Plan će obezbediti održivu osnovu za pokrivanje ukrajinskih finansija 2023. godine, uz zadržavanje fleksibilnosti za korigovanje pomoći u skladu sa promenljivim potrebama za finansiranjem... Plan će takođe pomoći da se pripremi teren za napore za rekonstrukciju“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi agencija, Evropska unija namerava da podršku Kijevu učini „predvidljivijom“ posle kritike Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine zbog kašnjenja pomoći.

„Novi instrument za Ukrajinu će u značajnoj meri obezbediti povlašćene kredite za pokrivanje hitnih potreba, obnavljanje kritične infrastrukture i pružanje primarne podrške za posleratnu obnovu“, rekli su sagovornici agencije.
Istovremeno će kreditiranje biti vezano za ispunjavanje nekoliko uslova, uključujući reformu u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Kijev treba da izvrši slične promene da bi nastavio proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Ukrajina granatirala DNR 36 puta

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 36 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši ukupno 151 granatu i raketu, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Gađani su Donjeck, Mihajlovka, Gorlovka, Jasinovata, Jakovljevka, Kaštanovo, Mineraljno i Makejevka.
 

Pogledajte više