RUSIJA I IRAN ZAJEDNIČKIM SNAGAMA: Zaključuju sporazum od 40 milijardi dolara, sankcije Zapada postaju besmislene

Novosti Onlajn

07. 11. 2022. u 10:57

RUSIJA i Iran nastavljaju da jačaju trgovinske veze kako bi ublažile sankcije Zapada.

Foto: AP

Iran očekuje da u decembru potpiše sporazum vredan 40 milijardi dolara sa ruskim Gaspromom, rekao je ove nedelje zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Mahdi Safari.

- Zaključili smo ugovor vredan 6,5 milijardi dolara sa Gaspromom. Nadamo se da će preostali sporazumi u ukupnoj vrednosti od 40 milijardi dolara biti potpisani sledećeg meseca - rekao je Safari novinskoj agenciji ISNA, dodajući da su pregovori u toku. Nacionalna iranska naftna kompanija i Gasprom dogovorili su se u julu da sarađuju u razvoju dva nalazišta gasa i šest naftnih polja u Iranu.

Dokument uključuje i razmenu prirodnog gasa i naftnih derivata, realizaciju LNG projekata i izgradnju gasovoda. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je početkom oktobra najavio da bi Moskva i Teheran mogli da se dogovore o razmeni 5 miliona tona nafte i 10 milijardi kubnih metara gasa, koja će biti završena do kraja godine.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Novak je u utorak rekao da su Rusija i Iran već započeli razmenu energetskih resursa, posebno naftnih derivata, i dogovorili se da prošire spisak robe kojom se trguje. On je takođe primetio da će se „iznos ruskih investicija u iranska naftna polja povećati“.

Do razvoja događaja dolazi kada Rusija i Iran ubrzano proširuju svoje energetske i trgovinske veze usred sankcija Zapada uvedenih obema nacijama. Ovakvi poslovi pomažu zemljama da izbegnu probleme poravnanja koje predstavlja zapadni finansijski sistem.

Rusija i Iran takođe imaju direktnu trgovinsku vezu preko Kaspijskog mora. Iranski ministar nafte Džavad Ovdži rekao je na bilateralnom forumu da javni i privatni sektor u obe zemlje nastoje da "neutrališu sankcije".

(Informer)

Pogledajte više