RASTU TENZIJE U IRANU: Poslanici traže odlučne akcije protiv demonstranata

Tanjug

06. 11. 2022. u 20:10

GRUPA od 227 iranskih poslanika zatražila je danas od pravosudnih organa da preduzmu odlučne akcije protiv "počinioca nemira", u vreme kada ove zemlja pokušava da suzbije najveće proteste protiv vlade u proteklih nekoliko godina, koji su u septembru izbili nakon smrti 22-ogodišnje Mahse Amini.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iranski poslanici oglasili su se nakon što je iranska agencija za ljudska prava (HRANA) objavila da je do 5. novembra u nemirima stradalo 318 učesnika protesta, od kojih je 49 maloletnika.

Kako je navela HRANA, ubijeno je i 38 članova bezbednosnih snaga, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji objavili su prošlog meseca da je ubijeno više od 46 pripadnika bezbednosnih snaga.

 -Tražimo od pravosuda da se odlučno pozabavi počiniocima ovih zločina i svima onima koji su pomagali u zločinima i provocirali nerede- navodi se u saopštenju 227 poslanika iranskog parlamenta, koji predvode trvdokorni poslanici, a koji broji ukupno 290 poslanika.

U međuvremenu protesti su danas nastavljeni u više iranskih gradova, uključujući u Teheranu, Jazdu i Raštu, navode grupe za zaštitu ljudskih prava, a pokazuju i snimci objavljeni na društvenim medijima.

Rojters napominje da nije mogao da potvrdi verodostojnost tih navoda.

Protesti u Iranu izbili su nakon što je 22-ogodišnja Amini preminula u istražnom zatvoru iranske policije za moral, gde je privedena zbog "neprikladnog nošenja hidžaba".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više