LONDON I TOKIO POTPISUJU VOJNI SPORAZUM: Jačaju saradnju sa SAD protiv Kine

P. Z. S. / ria.ru

06. 11. 2022. u 00:53

BRITANIJA i Japan nameravaju da u decembru potpišu vojni sporazum koji će zemljama omogućiti da ojačaju saradnju sa SAD u indo-pacifičkom regionu, prenosi britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Foto: Profimedia/Ilustracija


-Japan i Velika Britanija su spremni da potpišu veliki odbrambeni pakt u decembru koji će omogućiti zemljama da pojačaju saradnju sa SAD u indo-pacifičkom regionu i ojačaju obuzdavanje rastuće pretnje od Kine. Zemlje će potpisati sporazum o uzajamni pristup (RAA), navodi se u objavi.

Kako navodi list, sporazum će olakšati zajedničke vežbe i saradnju u oblasti logistike između zemalja, kao i postaviti pravni osnov za pojednostavljenje birokratskih procedura prilikom slanja trupa iz jedne zemlje u drugu. List takođe piše da se u decembru očekuje da dve zemlje obelodane detalje partnerstva za zajednički razvoj novih lovaca.
List navodi da je Japan takođe u preliminarnoj fazi razmatranja odbrambenog pakta sa Filipinima.

Japan je u poodmakloj fazi pregovora sa Sjedinjenim Državama o nabavci krstarećih raketa Tomahavk koje će mu omogućiti da pogodi ciljeve u istočnoj Kini, rekli su za FT ljudi upoznati sa diskusijama.

Izvori upućeni u razgovore Britanije i Japana upozorili su da konačni dogovor o paktu i saradnji na borbenim avionima zavisi od političke situacije u Britaniji.

Portparol britanskog ministarstva odbrane rekao je za novine da razgovori "pozitivno napreduju", ali je dodao da je sada "neprikladno" komentarisati potpisivanje RAA.

U januaru je na sajtu tadašnjeg australijskog premijera Skota Morisona objavljeno da su Australija i Japan potpisale novi sporazum koji će ojačati odbrambenu i bezbednosnu saradnju između dve zemlje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više