MASK ZAPOSLENIMA DAJE OTKAZ MEJLOM: Novi vlasnik Tvitera deli masovne otkaze

Novosti Onlajn

04. 11. 2022. u 22:51

NAJBOGATIJI čovek na svetu Ilon Mask počeo je da deli masovne otkaze slanjem mejla zaposlenima u kompaniji Tviter.

Foto: Printscreen/Jutjub/TED

- U nastojanju da postavimo zdrav put za Tviter, u petak ćemo proći kroz težak proces smanjenja svoje globalne radne snage - piše u mejlu u koji je Rojters imao uvid.

Tviter je zaposlenima saopštio da će njihove kancelarije biti privremeno zatvorene i da će sav pristup biti obustavljen kako bi se osigurala sigurnost svakog radnika, kao i Tviter sistem i podaci o korisnicima.

U poruci koja je poslata navodi se da je danas njihov poslednji radni dan u kompaniji, ali da će ostati zaposleni i primati naknadu do 2. februara 2023. Do tog dana biće pod otkaznim rokom i s obustavljenim pristupom svim Tviter nalozima. Iako se od njih ne očekuje da rade tokom ovog razdoblja, moraju da se pridržavaju svih pravila kompanije.

Bivši radnici će dobiti više detalja o ponudi za otpremninu u roku od nedelju dana, navodi se u e-mailu i dodaje kako će svaki radnik dobiti poruku je li dobio otkaz ili ostaje da radi.

Foto AP

Mnogi bivši zaposleni u kompaniji napisali su da su dobili otkaz, a mnogi od njih najavili su tužbe.

Podsetimo, Mask je prošle nedelje kupio Tviter u ugovoru vrednom 44 milijarde dolara. Zatim je smenio celi upravni odbor, a onda postavio sebe za jedinog izvršnog direktora kompanije.

Otpušten i tim koji je suzbijao dezinformacije?

Bi-Bi-Si piše da je oko pola zaposlenih na Tviteru, oko 4000 ljudi, otpušteno.

U internom dokumentu koji su dobili svi koji su otpušteni navodno piše da uz njih oko 50 odsto njihovih kolega ostaje bez posla.

Mask je navodno otpustio i tim koji je odgovoran za suzbijanje dezinformacija te za isticanje i pružanje konteksta objavama, omogućavajući ljudima da izvuku maksimum iz Tvitera bez obzira na račune koje prate.

Ovo je na Tviteru objavio čovek koji je nekad radio u timu, a danas radi kao novinar. Napisao je da su sve njegove bivše kolege javile da su otpušteni.- Ako je to istina, Tviter će biti bučniji, opasniji i manje zanimljiv - dodao je.

Foto N. Skenderija

"Zdravo, danas je tvoj poslednji radni dan u kompaniji"

Maskov mejl zaposlenima koji su dobili otkaz:

"Zdravo,

Kao što je objavljeno ranije danas, Tviter sprovodi smanjenje radne snage kako bi poboljšao stanje kompanije.Ove odluke nikada nisu lake i sa žaljenjem vas obaveštavamo da je vaša uloga na Tviteru ugrožena.

Danas je vaš poslednji radni dan u kompaniji, ali ostćete zaposleni u Tviteru i primaćete naknadu i beneficije do 2. februara 2023.

Tokom tog vremena vaš pristup Tviteru biće deaktiviran.

Iako se od vas ne očekuje da radite tokom razdoblja o zabrani rada, ipak ste dužni da se pridržavate svih pravila, uključujući Vodiča za zaposlene i Kodeks ponašanja.

Za nedelju dana primićete pojedinosti o ponudi za otpremninu.U to vreme ćete takođe dobiti i sporazum o otkazu i oslobađanje od potraživanja", navodi se u mejlu koji je Mask poslao radnicima.

(Jutarnji list)

Pogledajte više