HOĆE LI BUDIMPEŠTA I BRISEL OBNOVITI POVERENJE? Mađari povukli korak - žele da obnove pristup EU fondovima

Tanjug

04. 11. 2022. u 13:45

MAĐARSKA Državna revizorska institucija izabrala je Ferenca Biroa, stručnjaka Prajs Vaterhaus Kupersa, na čelo nove Agencije za borbu protiv korupcije, koja će započeti sa radom sredinom novembra.

Foto AP

Novo, nezavisno telo koje će voditi priznati nezavisni stručnjak, trebalo bi da obnovi poverenje između Brisela i Budimpešte.

Takav potez ukazuje da Mađarska želi da obnovi pristup EU fondovima, koji su za nju trenutno zatvoreni zbog rizika od korupcije, prenosi Rojters.

U septembru su organi EU preporučili suspenziju 7,5 milijardi evra pomoći za Mađarsku zbog rizika od korupcije i nedostatka vladavine prava, što je prvi slučaj te vrste u evropskom bloku 27 zemalja.

Mađarska se suočava sa inflacijom, koja je na dvadesetogodišnjem maksimumu i padom ekonomije, a EU novac joj je preko potreban da bi ublažila recesiju i očuvala stabilnost.

Agencija za borbu protiv korupcije će se baviti prevencijom i otkrivanjem prevara, sukoba interesa i korupcije i protiv njih preduzimati odgovarajuće mere, a podrazumeva se da će biti sasvim nezavisna od političkih stranaka i drugih uticaja.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u dugogodišnjim sukobima sa Briselom oko pitanja migracija, korupcije, prava seksualnih manjina i demokratskih standarda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više