ŠOLC OKREĆE NEMAČKU KA KINI: Evropa negoduje zbog poteza nemačkog kancelara

Novosti Onlajn

03. 11. 2022. u 19:34

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc je najavio promenu kursa u politici prema Kini, dva dana uoči svoje posete Pekingu.

Foto: Profimedia

- Kako se Kina menja, mora da se menja i naš odnos prema Kini - napisao je kancelar u autorskom tekstu za “Politiko” i "Frankfurter algemajne cajtung".

Šolc je u njemu branio svoj odlazak u Kinu u četvrtak, ali ukazao da će nemačke kompanije trebati da preduzmu korake da smanje “rizične zavisnosti” u industrijskim lancima snabdevanja, posebno u smislu “najsavremenijih tehnologija”.

Istakao je da kineski predsednik Si Đinping namerno sprovodi političku strategiju da se međunarodne kompanije oslone na Kinu, a promenu kursa Nemačke obrazložio rezultatima kongresa Komunističke partije Kine pre dve nedelje.

- Ishod upravo završenog Kongresa Komunističke partije je nedvosmislen – priznanja marksizma-lenjinizma zauzimaju mnogo širi prostor u zaključcima od prethodnih kongresa- obrazložio je Šolc i takođe ocenio da će “težnja ka stabilnosti komunističkog sistema i nacionalnoj autonomiji će biti sve važnija”.

"Gura Evropu ka zavisnosti"

Nemačka se suočila sa oštrim kritikama da pritiska Evropu na strateški katastrofalnu zavisnost od ruskog gasa poslednjih godina, pa Berlin sada mora da uzvrati na sugestije da čini upravo iste greške oslanjajući se na Kinu kao proizvodnu bazu i komercijalnog partnera.

Jedan viši američki zvaničnik rekao je u sredu da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena upozorila i druge evropske nacije da ne dopuste Kini da preuzme kontrolu nad kompanijama u strateškim sektorima, preneo je “Jahu njuz”. On je ukazao na nedavni potez ka smanjenju kineskog udela u hamburškoj luci kao uspešan ishod. Anonimni zvaničnik je naveo da su SAD prenele poruku preko svoje ambasade u Berlinu da Kina nema kontrolni interes u luci.

Foto: Ju Peng/Xinhua via AP

Naime, Nemačka je dozvolila kineskom državnom konglomeratu “Kosko” da kupi 24,9 odsto udela u jednom od četiri terminala luke Hamburg. To je veoma blizu praga koji se u Nemačkoj smatra blokirajućom manjinom - Šolc je inicijalno podržao prodaju 35 odsto.

Iako je Šolc ukazao na oprez u vezi Kine, daleko od toga da je sugerisao da je Nemačka blizu velikog zaokreta u svojim umnogome "ugodnim" odnosnima sa Kinom.

"Ozbiljno shvatam ciljeve Pekinga"

U tanko prikrivenoj kritici politike Vašingtona, Šolc je ocenio da uspon Pekinga ne opravdava “pozive nekih da se Kina izoluje”. Insistirao je na tome da cilj nije da se “odvoje” ili raskinu proizvodne veze sa Kinom. Ali, istakao je da “ozbiljno” shvata navode Si Đininga da je cilj Pekinga “pooštravanje zavisnosti međunarodnih proizvodnih lanaca od Kine”.

- Nemačka ne treba ekonomski da se odvaja od Kine, ali je potrebno ukloniti jednostrane zavisnosti - napisao je nemački kancelar.

- Gde god su se pojavile rizične zavisnosti nemačke kompanije sada s pravom proširuju svoje lance snabdevanja. Podržavamo ih u tome, na primer kroz nova partnerstva za sirovine - istakao je.

"Odbio da ide sa Makronom u Kinu"

“Politiko” navodi da je nemački kancelar takođe pokušao da se suprotstavi kritikama da njegovo putovanje podriva zajednički evropski pristup Kini.

Pozivajući se na francuske zvaničnike, list piše da je predsednik Emanuel Makron predložio da on i Šolc zajedno posete Sija kako bi demonstrirali jedinstvo i pokazali da Peking ne može da deli evropske zemlje igrajući svoje ekonomske interese jedni protiv drugih, a da je nemački lider odbacio tu inicijativu.

Foto: EPA

- Nemačka politika prema Kini može biti uspešna samo kada je ugrađena u evropsku politiku o Kini. Uoči moje posete, mi smo stoga blisko sarađivali sa našim evropskim partnerima, uključujući predsednika Makrona, kao i sa našim transatlantskim prijateljima – naveo je Šolc.

Ostala pitanja

On je istakao da želi da Nemačka i EU sarađuju sa uspinjućom Kinom – uključujući po važnom pitanju klimatskih promena – umesto da pokušavaju da je isključe. Istovremeno je upozorio Peking da ne treba da goni politike koje teže “hegemonističkoj kineskoj dominaciji ili čak sinocentričnom svetskom poretku”.

Podstakao je Kinu da prekine svoju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu i zauzme kritičniji stav prema Moskvi.

- Kao stalna članica Saveta bezbednosti (Ujedinjenih nacija), Kina snosi posebnu odgovornost. Jasne reči upućene Moskvi iz Pekinga su važne kako bi se obzebedilo poštovanje Povelje UN i njenih principa – napisao je nemački kancelar.

Šolc je istakao da tokom svoje posete ne želi da ignoriše "teška pitanja."

Foto: Profimedia

- To uključuje poštovanje građanskih i političkih sloboda i prava etničkih manjina, na primer u Sinđangu - rekao je on, odnoseći se na optužbe na račun Pekinga zbog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura u toj provinciji na na zapadu Kine.

Takođe je izrazio i zabrinutost zbog napete situacije oko Tajvana.

- Kao i SAD i mnoge druge zemlje, mi vodimo politiku jedne Kine. Ovo, međutim, znači da promena sadašnjeg stanja može da bude samo mirno i uz obostranu saglasnost - naveo je nemački kancelar.

Šolc planira da kasnije u četvrtak odleti za Peking radi jednodnevne posete kineskoj prestonici u petak, kao prvi šef neke zapadne vlade koji će se sresti sa Sijem nakon njegovog ponovnog izbora za vođu KP Kine i prvi lider grupe G7 koji će doći u Kinu od izbijanja pandemije kovida.

Poseta će, navodi DPA, trajati svega 11 časova.

(Blic)

Pogledajte više