PUTIN IZDAO NAREDBU MINISTARSTVU ODBRANE: Ruski lider otkrio šta zahteva

Novosti online 02. 11. 2022. u 17:27

KIJEV je Moskvi dao garancije da neće koristiti koridor za prevoz žitarica u vojne svrhe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na operativnom sastanku Saveta bezbednosti.

Foto AP

On je podsetio da je ranije Kijev koristio pomorski koridor za pokušaje napada na Crnomorsku flotu.

- Tražili smo uveravanja i garancije od ukrajinske strane da se ništa slično neće desiti u budućnosti i da se humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe - objasnio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, Turska se javila kao posrednik u razjašnjavanju ove situacije.

- Preko Ministarstva odbrane dobijena je informacija sa turske strane da je Ukrajina dala takva uveravanja da se ovi humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe - dodao je Putin.

Ruski lider je istakao i da Rusija ostavlja za sobom pravo da izađe iz prehrambenih sporazuma, ukoliko Ukrajina prekrši date garancije.

- Dao sam naredbu Ministarstvu odbrane da nastavi naše puno učešće u ovom poslu. Istovremeno, Rusija zadržava pravo da se povuče iz ovih sporazuma ako Ukrajina te garancije prekrši - naglasio je Putin.

Kako je naveo, Rusija ubuduće neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku u vezi sa njenom neutralnošću i sposobnošću njene industrije za preradu žita.

Putin je istakao da je Rusija čak i u slučaju da izađe iz sporazuma spremna da isporučuje žito u najsiromašnije zemlje.

- U svakom slučaju, čak i ako Rusija odustane od ovog sporazuma, mi ćemo, kao što smo ranije govorili u vezi sa tim, biti spremni da isporučimo najsiromašnijim zemljama celokupnu količinu žitarica koja je isporučena sa teritorije Ukrajine, a to je ukupno četiri odsto - dodao je Putin.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više