BLOKADA NEĆE SPREČITI RUSIJU: Arktički projekti će se realizovati i bez partnera

P. Z. S. / ria.ru

31. 10. 2022. u 19:18

RUSIJA će realizovati projekte koje je predstavila u okviru Arktičkog saveta uprkos nedostatku partnera, izjavio je u ponedeljak predsedavajući visokih arktičkih zvaničnika i ruski ambasador sa velikim slobodama Nikolaj Korčunov.

Foto: Printscreen


U martu, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska i SAD najavile su da neće učestvovati na sastancima Arktičkog saveta koji se održavaju pod ruskim predsedavanjem. U junu se sedam zemalja složilo da delimično obnove svoje učešće u projektima u koje Rusija nije uključena.
-Naglasili smo činjenicu da će projekte koje je predstavila Rusija sprovoditi Rusija bez obzira na nedostatak partnera za projekte u ovom trenutku, uglavnom koristeći sopstvene resurse, rekao je Korčunov na konferenciji za novinare koju je organizovala medijska agencija Rossiia Segodnia u Moskvi.

Izaslanik je nazvao "razočaravajućom" to što su projekti Rusije sa drugim zemljama u okviru Arktičkog saveta blokirani, jer svaki projekat prolazi kroz dug proces koordinacije i prikupljanja sredstava pre nego što bude pokrenut.

Povodom novousvojene američke nacionalne strategije za Arktik, Korčunov je rekao da je Moskva zabrinuta zbog činjenice da su SAD postavile konfrontaciju i odvraćanje drugih zemalja kao kamen temeljac dokumenta.

-Kao jedan od glavnih izazova naveo bih moguću fragmentaciju saradnje u arktičkom regionu, rekao je izaslanik i dodao da „Od sada oni, koji učestvuju u međunarodnoj saradnji i oblikovanju stvaranja Arktika kao zajedničkog doma, u ljudi Arktika, autohtoni narodi žive u harmoniji... To podrazumeva konstruktivnu saradnju svih arktičkih država, to svakako postavlja mnoga pitanja“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više