PORAST ANTISEMITIZMA U NEMAČKOJ: Policija prijavila 1.555 prestupa ove godine

Novosti Onlajn

29. 10. 2022. u 11:03

DOK je Federalna kancelarija kriminalističke policije prijavila 1.555 antisemitskih prestupa ove godine, nijedno nije dovelo do hapšenja

Foto: Profimedia

Nemačka policija prijavila je u proseku pet antisemitskih incidenata dnevno 2022. godine, otkrivaju statistike koje je objavila Federalna kancelarija kriminalističke policije i objavila Die Velt ranije ove nedelje. Agencija tvrdi da je samo ove godine dokumentovala 1.555 takvih incidenata. 

Dok je ukupno 936 osumnjičenih identifikovano u vezi sa krivičnim delima, nije raspisana ni jedna poternica, navodi policija. Kategorija „ antisemitskih prestupa “ je široka, uključujući podsticanje na mržnju, uvredu, oštećenje imovine i upotrebu simbola zabranjenih organizacija – obično kukastih krstova i drugih nacističkih regalija – kao i nasilne zločine motivisane netrpeljivošću.

Međutim, samo 55 prekršaja zabeleženih ove godine je kategorisano kao nasilno. Jedanaest od njih dogodilo se tokom trećeg kvartala ove godine, a deset je klasifikovano kao „ politički motivisani desničarski zločin”. Agencija je priznala da cifre još nisu konačne i da bi mogle biti „ podložne značajnim promenama “ ako budu pristigli kasni izveštaji.

Potpredsednica Bundestaga Petra Pau kritikovala je policiju zbog uočenog kašnjenja u evidentiranju antisemitskih delikata. „ S obzirom na opšti porast antisemitizma, volela bih da se tačna evidencija proizvodi brže “, rekla je ona za Die Velt, objašnjavajući: „ Samo tada političari i vlasti mogu blagovremeno prepoznati preteći razvoj događaja. ”

Koliko god zvučalo visoko, ovogodišnja cifra od 1.555 antisemitskih incidenata u Nemačkoj zapravo predstavlja smanjenje u odnosu na prošlogodišnji maksimum od 3.027 zabeleženih incidenata. Taj broj, koji uključuje 64 nasilna krivična dela, predstavlja povećanje od 29% u odnosu na ukupno 2.351 incident iz prethodne godine.

Istraživanje sprovedeno ranije ove godine u ime kancelarije Američkog jevrejskog komiteta u Berlinu pokazalo je da 60 odsto ispitanika veruje da je antisemitizam u Nemačkoj široko rasprostranjen, a skoro dve trećine misli da se povećao u poslednjoj deceniji - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više