ISKUSNI DIPLOMATA PREUZIMA KORMILO: Ambasador Kine u SAD glavni kandidat za ministra spoljnih poslova

Novosti online

22. 10. 2022. u 22:40

Aktuelni ambasador NR Kine u Sjedinjenim Državama Ćin Gang glavni je kandidat za mesto ministra spoljnih poslova, piše hongkonški list Saut Čajna Morning Post.

Foto: Jutjub/CGTN

Po rezultatima 20. Kongresa Komunističke partije Kine, koji je završen u subotu u Pekingu, 56-godišnji Ćin Gang postao je član Centralnog komiteta (CK) 20. saziva.

- Mnoge kineske diplomate veruju da uključivanje Ćin Ganga u Centralni komitet znači da će uskoro biti prebačen nazad u Peking - piše list.

Glavni konkurent Ćin Ganga, 64-godišnji šef Kancelarije za poslove Tajvana Liu Jiej, ispao je iz trke za mesto ministra spoljnih poslova, pošto nije ušao u novi Centralni komitet.

Ćin Gang je bio zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova od 2005. do 2010. godine. Nakon toga je dve godine bio ambasador Kine u Velikoj Britaniji, a od 2011. do 2015. - direktor Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

Od 2015-2018, Ćin Gang je bio na čelu Odeljenja za protokol, a od 2018. do 2021. godine bio je zamenik ministra spoljnih poslova. U julu 2021. imenovan je za kineskog ambasadora u Sjedinjenim Državama.

Aktuelni ministar spoljnih poslova je 69-godišnji Vang Ji, koji je na ovoj funkciji od 2013. godine. Po rezultatima 20. kongresa, Vang Ji se pridružio novom sastavu Centralnog komiteta, što može ukazivati na njegovo predstojeće unapređenje.

Kako piše Saut Čajna Morning Post, on bi uskoro mogao postati šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK i pridružiti se Politbirou.

BONUS VIDEO: BLAGO NA JABLANICI - U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pogledajte više