SLOVENCI BIRAJU PAHOROVOG NASLEDNIKA: Sutra predsednički izbori - ko ima najviše šansi da postane novi predsednik Dežele

J. KERBLER - ZAGREB, Od stalnog dopisnika

22. 10. 2022. u 16:29

SLOVENCI u nedelju izlaze na birališta kako bi izabrali naslednika Boruta Pahora, a najizgledniji kandidati su Anže Logar i Nataša Pirc Musar. Nakon dva mandata Pahor odlazi u političku penziju, a izbori dolaze u vreme političkih podela u Deželi.

Foto Tanjug

Ako je suditi po anketama najviše šansi na predsedničkim izborima ima Anže Logar, jedan od najbližih saradnika Janeza Janše. Na izbore izlazi samostalno, uz podršku Janšinog SDS-a, u želji da se predstavi kao kandidat desnog centra, a ne tvrde desnice. Logar je bio i šef slovenačke diplomatije u trećoj Janšinoj vladi, a u vreme slovenačkog predsedanja Evropskom unijom radio je kao portparol. Diplomirani je ekonomist, a doktorirao je na fakultetu u Novoj Gorici. Pre dve godine kritikovan je u Evropskom parlamentu jer je tvrdio da svi slovenački mediji vode uređivačku politiku iz komunističkih vremena. Vodio je mirnu kampanju, bez optuživanja protukandidata, a želja mu je ako postane predsednik da Sloveniju pripremi za promene koje se očekuju u Evropi i EU.

Nataša Pirc Musar poznata je slovenačka odvetnica i nekadašnja novinarka. Vodi vlastitu advokatsku kancelariju i zauzima se za poštivanje ljudskih prava. Zastupala je Melaniju Tramp i njenog oca Viktora Knavsa, a pre advokatske karijere radila je u informativnom programu Televizije Slovenije i na komercijalnoj televiziji POP TV. Zovu je i ”čeličnom ledi”, a sa suprugom, poslovnim č.ovekom Alešom Musar vlasnica je Ruske dače, vile u blizini Ljubljane koja se iznajmljuje za svadbe i druge prilike. U Ruskoj dači je i najavila kandidaturu za predsedničku kampanju, a u slobodno se vreme bavi slastičarstvoim i vozi motor do Bleda.

Izgledni je kandidat i evroparlamentarac Milan Breglz, koji je bio i predsednik parlamenta, dugo vremena u stranci bivšeg premijera Mire Cerara sa kojim se na kraju razišao. Na izbore izlazi i gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič, lekarka Sabina Senčar koja je specijalistica ginekologije, poslanik stranke Levice Miha Kordiš i kandidat desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj. Male su šanse da će Slovenija u nedelju u prvom krugu izbora dobiti šefa ili šeficu države i izvestan je drugi krug za dve nedelje.

Anže Logar vodio je kampanju sa sloganom ”Za budućnost zajedno” i pozivao na jedinstvo građana u teškim vremenima ne samo za Sloveniju, već i celu Evropu. Na predsedničkim izborima 1,69 miliona Slovenaca ima pravo glasa, a ne očekuje se velika izlaznost.

BONUS VIDEO: PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK - Rekonstrukcija najvećih orgulja u Banatu

Pogledajte više