ITALIJA DOBILA PREMIJERKU: Đorđa Meloni prihvatila mandat za formiranje vlade

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

21. 10. 2022. u 18:13 >> 20:24

AKO sve protekne kako je najavljeno, Italija danas dobija novu vladu na čelu sa Đorđom Meloni. To je 68. vlada od proglašavanja Republike 1946, sa prvom ženom na čelu u njenoj istoriji, i sa manje od mesec dana u formiranju.

Đorđa Meloni, Foto AP

Posle oluje i u politici stigne mirno vreme, posle rasprava oko imenovanja ministara u koaliciji desnog centra koja je pobedila na proteklim izborima, gde je ubedljivu većinu osvojila partija Italijanska braća Đorđe Meloni, uz nju Liga Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija, a posle bure koju je izazvao lider Force izjavama proputinovske orijentacije i pripisivanja krivice za rat u Ukrajini Vladimiru Zelenskom.

Predsednik Republike Serđo Matarela u dva protekla dana obavio je konsultacije sa predstavnicima svih a partija. Melonijeva je već sastavila listu ministara, ukupno 23, ako ne bude iznenađenja po pet iz Lige i iz Forca Italije, jedan iz male partije Mi umerenjaci, a ostali su iz njene partije. Desna koalicija zatražila je mandat od Matarele da je imenuje za premijera i samo nekoliko sati posle završenih konsultacija, predsednik je pozvao Melonijevu i dodelio joj zaduženje za sastav nove vlade.

Usaglašavanje Melonijeve i predsednika Republike sinoć je trajalo neuobičajeno dugo zbog "usaglašavanja programskih linija i ličnosti koje treba da budu imenovane za ministre u novoj vladi". Melonijeva je objavila i listu novih ministara, a zakletva premijera i ministara je planirana za danas u 10 sati.

- Spremni smo da damo Italiji vladu koja će se susresti sa urgentnim izazovima ovog vremena sa znanjem i kompetentnošću - izjavila je Melonijeva, a opozicija najavljuje da "neće imati bilo kakvog popusta vladinoj većini", da "neće tolerisati dvosmislenosti o Rusiji".

Kao potvrdu evropeizma i atlantizma, Đorđa Meloni najavljuje da posle formiranja vlade i zakletve, prvi razgovor koji će obaviti biće telefonski poziv Vladimiru Zelenskom sa ponovljenim stavovima, koje je iskazivala od početka predizborne kampanje - podrška ukrajinskom narodu i protiv agresije Rusije. Ako usledi zvanični poziv Zelenskog za posetu Ukrajini, to će biti prvo putovanje koje će preduzeti kao premijerka. Tako će negirati da u njenoj vladi zauzimaju mesto "proputinovski orijentisani".

Zašto tolika žurba u formiranju vlade, pored urgentnosti donošenja mera u posrnuloj ekonomiji i osiromašenju građana? S obzirom na to da stiže u Rim u dvodnevnu posetu, sutra i prekosutra francuski predsednik Emanul Makron, pretpostavlja se da bi to mogao da bude i prvi susret Melonijeve sa nekim stranim liderom. I taj susret ne bi pripadao slučajnosti, smatraju analitičari sa obe strane Alpa, zbog upadljivog škripanja osovine Francuska - Nemačka. Za Pariz postaje u ovom trenutku "esencijalna potvrda postojanosti odnosa sa Italijom".

Stezanje ruke Melonijeva - Makron bio bi jasan stav protiv "štita" od 200 milijardi evra u prilog familija i preduzeća koje je lansirao Šolc, jer bi se tako "razmrvila evropska solidarnost, a takođe i Unija".

PORUKE BERLUSKONIJA I SALVINIJA

Silvio Berluskoni je posle konsultacija kod predsednika Republike poručio: "Dajemo našoj zemlji jaku i kompaktnu vladu". Mateo Salvini je rekao: "Spremni smo da uzmemo u ruke našu divnu zemlju, tim je spreman".

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom

Pogledajte više