ERDOGAN ODOLEVA PRITISKU: Amerika insistira da Turska uvede sankcije Moskvi

I. S.

20. 10. 2022. u 21:18

SJEDINjENE Države sve jače pritiskaju Tursku da sprovede antiruske sankcije. Američka delegacija pristigla je ovih dana u Ankaru da učini sve što se može da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan promeni stav.

Foto: AP

Pošto je Turska zauzela neutralnu poziciju po pitanju sukoba u Ukrajini, SAD su toj zemlji uputile niz upozorenja, ali efekat je izostao.

Zato je, predvođena Elizabetom Rozenberg, pomoćnicom sekretara Ministarstva finansija za finansiranje terorizma i finansijske zločine, američka delegacija ove nedelje sastala se sa guvernerom turske centralne banke i poslovnim grupama u Ankari i Istanbulu.

Rozenbergova, koja je ranije bila viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost, istraživačkom centru koji je uglavnom finansirala industrija oružja, krenula je od zvaničnika lokalnog trezora, gde je vodila privatne razgovore, objavila je agencija Blumberg. Ovaj američki medij podseća da je ona, radeći u Ministarstvu finansija za vreme administracije Baraka Obame, kreirala sankcije Iranu, Libiji i Siriji.

Američki zvaničnici su ranije izrazili nezadovoljstvo odbijanjem turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da sankcioniše Moskvu zbog njene vojne operacije u Ukrajini, a Vašington je pokrenuo kampanju pritiska na Tursku, sa određenim rezultatima.

Usred izveštaja da SAD i EU razmatraju "negativne akcije" protiv turske ekonomije, zamenik turskog ministra finansija Junus Elitas uverio je letos SAD da njegova zemlja "neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe". Zatim je, nakon upozorenja Uprave za kontrolu inostranih sredstava prošlog meseca, svih pet turskih banaka, koje rukuju ruskim platnim karticama "mir", napustilo sistem.

POZICIONIRA SE KAO POSREDNIK

TURSKI lider Redžep Tajip Erdogan iskoristio je odnose sa Moskvom i Kijevom da se pozicionira kao posrednik. Iako mirovni pregovori u Istanbulu nisu urodili plodom, navodno, zahvaljujući mešanju tadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, Erdogan je dobio međunarodne pohvale za nadgledanje pregovora koji su letos doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka.

Ni to nije pomoglo, Erdogan je nastavio da produbljuje veze svoje zemlje sa Rusijom i sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom sastao se četiri puta u poslednja četiri meseca. Nedavno je pristao na Putinov predlog za stvaranje međunarodnog tranzitnog čvorišta gasa u Turskoj posle sastanka u Kazahstanu, prošle nedelje.

Nedavno je pristao na Putinov predlog za stvaranje međunarodnog tranzitnog čvorišta gasa u Turskoj nakon sastanka u Kazahstanu prošle nedelje.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pogledajte više