PUTIN NA SAVETU BEZBEDNOSTI: Sastanak posvećen neutralisanju pretnji Rusiji

P. Z. S. / ria.ru

19. 10. 2022. u 01:05

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin održaće u sredu sastanak Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji će biti posvećen neutralisanju pretnji nacionalnoj bezbednosti u sferi migracija i regulisanju migracionih procesa, sa izveštajem zamenika predsednika Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedev.

Foto: Tanjug

Putin će na sednici Saveta bezbednosti učestvovati putem video-konferencije, saopštila je dan ranije pres-služba Kremlja.


O ČEMU ĆE GOVORITI MEDVEDEV

U okviru Saveta bezbednosti, Medvedev vodi međuresornu komisiju za unapređenje migracione politike. Predsednički dekret o osnivanju objavljen je 10. februara. Kako se navodi u dokumentu, komisija je angažovana na analizi stanja migracione situacije u zemlji, identifikaciji unutrašnjih i spoljnih pretnji nacionalnoj bezbednosti u sferi migracija, pripremanju predloga i preporuka Savetu bezbednosti.

Ovaj sastanak Saveta bezbednosti Medvedev je najavio još u avgustu - na međuresornoj komisiji. On je rekao da će događaj pokrenuti pitanja preopremanja migracionih službi, koje će morati da se nose sa ozbiljnim pretnjama „zbog trenutne situacije“, ali one nisu ažurirane 20 godina.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

Na istom sastanku interresorne komisije, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije je istakao da zemlja sada radi u oblasti migracione politike „u potpuno drugačijim uslovima nego pre nekoliko godina“ i najavio pripremu sveobuhvatnog predloga zakona koji će regulisati uslove za ulazak, izlazak i boravak stranaca.


POSLEDNjA DVA SAVETA BEZBEDNOSTI

Putin je 2022. održao sastanke Saveta bezbednosti Ruske Federacije još dva puta (ne mešati sa operativnim sastancima sa stalnim članovima Saveta). Prvi se dogodio 21. februara – tri dana pre početka specijalne operacije u Ukrajini. Posvećen je priznavanju nezavisnosti LNR i DNR, koje su potom, po rezultatima referenduma, postale deo Rusije.

Foto: Profimedia

Na tom sastanku je i predsednik RF govorio da je Rusija učinila sve da mirnim putem reši sukobe sa Ukrajinom, ali je Kijev izveo „vojno-kaznene operacije“ na teritoriji LNR i DNR. Istovremeno, Putin je najavio pretnju da će, ako Ukrajina uđe u NATO i odluči da povrati Krim, Rusija morati da se suoči sa celim severnoatlantskim blokom.

Na sednici Saveta bezbednosti u maju razmatrana su pitanja povećanja stabilnosti i bezbednosti funkcionisanja informacione infrastrukture države. Putin je tada saopštio o stalnom povećanju broja sajber napada, a sa početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izazovi u ovoj oblasti postali su još ambiciozniji. Takođe, predsednik je tada najavio potpisivanje ukaza „O dodatnim merama za obezbeđivanje informacione bezbednosti Ruske Federacije“, kojim su, posebno, utvrđene nove mere zaštite industrijskih kritičnih objekata.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pogledajte više