SVETI SINOD DONEO ODLUKU: Ruska pravoslavna crkva prisajedinila Rovenjkovsku eparhiju u LNR

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 20:51

RUSKA pravoslavna crkva prisajedinila je Rovenjkovsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve koja se nalazi na teritoriji LNR, saopštio je predsednik Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa javnošću Vladimir Legojda.

Foto AP

- Kao odgovor na obraćanje arhiepiskopa rovenjkovskog i sverdlovskog Arkadija, na osnovu potrebe da se održavaju efikasne kanonske i administrativne veze sa centralnom crkvenom vlašću radi uspešnog toka crkvenog života u Rovenjkovskoj eparhiji i uzimajući u obzir praktičnu nemogućnost redovne komunikacije te eparhije sa Kijevskom mitropolijom, članovi Svetog sinoda su nakon diskusije doneli odluku da Rovenjkovska eparhija uđe u kanonsko jedinstvo i da administrativno bude potčinjena patrijarhu moskovskom i sve Rusije i Svetom sinodu Ruske pravoslavne crkve - saopštio je Legojda.
Ranije je Sveti sinod RPC formirao međuresornu radnu grupu za koordinaciju pomoći eparhijama Donbasa.

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve je 27. maja objavio samostalnost i nezavisnost. Međutim, u skladu sa poveljom UPC, njoj je samostalnost i nezavisnost data od strane Arhijerijskog sabora Ruske pravoslavne crkve još u oktobru 1990. godine.

Tada je patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksije II blagoslovio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i rekao da će ona biti nezavisna u svojoj upravi.

BONUS VIDEO: 

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

 
Pogledajte više