"NEMAMO NAVIKU DA PUCAMO SEBI U NOGU" Kremlj odgovorio Zelenskom na tvrdnje o napadima na svoju infrastrukturu za transport gasa

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 16:48

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je rekao da Rusija navodno planira da izvede napade na svoju infrastrukturu za transport gasa.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Nemamo naviku da pucamo sebi u nogu - prokomentarisao je kratko Peskov.

Takođe je kazao da gasovod „Turski tok“ neće zameniti „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

- Ne može se tako reći. Neprofesionalno je to reći, jer se radi o različitim kapacitetima - istakao je Peskov.

Po njegovim rečima, detalji o stvaranju gasnog haba u Turskoj treba da budu razrađeni sa mogućim kupcima u Južnoj Evropi. Upitan da li Rusija već zna ko će kupovati gas, Peskov je rekao da je to „predmet daljih razgovora“.

Ranije je Zelenski u intervjuu nemačkom listu „ZDF“ izjavio da Rusija planira da izvede napade na svoju infrastrukturu za transport gasa kako bi optužila za to Ukrajinu i kako bi tokom uzvratnih udara onesposobila ukrajinski sistem za transport gasa. Po rečima Zelenskog, tako bi Rusija potpuno obustavila isporuke gasa u Evropu i naterala bi je da pusti u rad „Severni tok 2“.

Printskrin/Youtube/Ofіs Prezidenta Ukraїni

Odnosi sa drugim zemljama

Upitan da li se Rusija može naći u izolaciji, Peskov je rekao da su pogoršani odnosi Rusije i pojedinih zemalja, ali da je svet više od tih država.

- Da, sada su se pokvarili odnosi Rusije – i to ne našom voljom – sa Evropom, ali ne čitavom, sa SAD, Kanadom, Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Južnom Korejom. Dakle, sa neprijateljskim zemljama. Ali ceo svet je veći od tih nabrojanih zemalja - rekao je Peskov u intervjuu za list „Izvestija“.

On je dodao da će Rusija nastaviti da vodi veoma aktivan dijalog sa svim zemljama na osnovu uzajamne zainteresovanosti, uzajamnoj koristi i poštovanju.

Portparol Kremlja je takođe saopštio da ni Rusija ni SAD nisu inicirale sastanak lidera dve zemlje Vladimira Putina i Džoa Bajdena tokom samita G20.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

Pogledajte više