JAPAN TESTIRAO „HIMARSE“ NA VEŽBAMA SA SAD: Manevri dve vojske na ruskoj granici – Moskva protestuje i upozorava

Novosti online 12. 10. 2022. u 19:44

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest ambasadi Japana u Moskvi zbog testiranja višecevnih raketnih bacača „Himars“ u blizini ruskih granica tokom zajedničkih vojnih vežbi sa SAD, saopštio je ruski diplomatski resor.

Foto Tanjug/AP

Kako je precizirano, japanske Snage za samoodbranu su 10. oktobra na poligonu Jašibecu (Hokaido), koji se nalazi u neposrednoj blizini ruskih granica, testirale višecevne raketne bacače „Himars“ u okviru vojnih vežbi sa SAD.

„Smatramo da održane vojne vežbe predstavljaju izazov za osiguravanje bezbednosti dalekoistočnog regiona naše zemlje i insistiramo na hitnom prekidu takvih akcija. Japanska strana je takođe upozorena da su neizbežne adekvatne uzvratne mere u cilju blokiranja vojnih pretnji Rusiji“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ruska strana navodi da je ranije japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštavalo da nema planova da se pomenuti poligon koristi za ispitivanje višecevnih raketnih bacača dugog dometa, poput „Himarsa“. Nedoumice izaziva i to što japanski mediji povezuju održavanje vojnih vežbi sa „ruskom agresijom u Ukrajini“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pogledajte više