NAJBLIŽI MORAJU DA ĆUTE: Rođak Mahse Amini otkrio da porodici prete smrću

Novosti online 10. 10. 2022. u 16:26

PORODICA Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje čija je smrt u policijskom pritvoru pre tri nedelje izazvala proteste širom Irana - kaže da su dobijali pretnje smrću i da su upozoreni da se ne mešaju u demonstracije.

Mahsa Amini (22), Foto AP

Mahsa je postala simbol iranske represije nakon što ju je uhapsila "moralna policija", koja ju je optužila da nepropisno nosi hidžab, a njeno lice i njena priča sada su poznati širom sveta.

- Naša porodica je bila pod ogromnim pritiskom od strane zvaničnika Islamske Republike, tako da oni koji su u Iranu ne razgovaraju sa organizacijama za ljudska prava ili kanalima van zemlje i ne obaveštavaju bilo koga iz spoljnog sveta o njenoj smrti - rekao je njen rođak Erfan Mortezai, koji se trenutno nalazi van Irana, a prenosi "Bi-Bi-Si".

On kaže da su pretnje koje su dobijali članovi njegove porodice doveli u pitanje njihovu bezbednost.

- Režimski zvaničnici su nam pretili preko Instagrama lažnim nalozima i rekli članovima porodice u Iranu da bi mogli biti ubijeni ako se umešaju u proteste. Ja sam dobijao mnogo pretnji preko telefona, govorili su mi da će me kidnapovati i ubiti ako me vide u gradu - zaključio je rođak tragično preminule devojke.

Godinama, mnogo pre Mahsine smrti, on je pokušavao da sruši Islamsku Republiku i zbog toga se nalazi u egzilu u Iraku.

Iranska vlada je za najnovije nemire okrivila takve spoljne uticaje. Porodica Mahse Amini u Iranu, uključujući njenog oca i strica, više puta je poricala da podržava kurdske opozicione grupe, koje Iran optužuje za separatizam.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pogledajte više