PREKO SUDA DO REFERENDUMA: Sterdžon želi nezavisnost Škotske, protivinici nezadovoljni - "zavarava sebe"

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 21:51

NIKOLA Sterdžon želi novi referendum sledećeg oktobra, ali kritičari tvrde da ona „zavarava sebe“

Foto: EPA

Vrhovni sud Škotske saslušaće ove nedelje argumente o tome da li da dozvoli drugi referendum o nezavisnosti sledećeg oktobra. Dok protivnici kažu da nema apetita za još jednim referendumom, prva ministarka Nikola Sterdžon insistira da će na ovaj ili onaj način odvesti Škotsku iz Velike Britanije.

Sterdžon je u junu najavila da će referendum biti održan 19. oktobra 2023. Dok su škotski birači odbili referendum o nezavisnosti 2014. sa 55-44%, Sterdžon je tvrdila da glasanje o Bregzitu 2016. – kojem se protivila većina Škota – i izbori ovog leta većina kandidata za nezavisnost u škotskom polu-autonomnom parlamentu značila je da je potreban drugi prekid u napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, čak i ako sud presudi u korist održavanja drugog referenduma, njegov rezultat neće biti pravno obavezujući bez dozvole premijerke Liz Tras ili post-fakto priznanja od strane britanskog parlamenta u Londonu, što se verovatno neće dogoditi.

Ukoliko sud presudi protiv referenduma, Sterdžon je u nedelju rekla Bi-Bi-Siju da će se njena Škotska nacionalna partija kandidovati na izborima u Velikoj Britaniji 2024. samo po pitanju nezavisnosti, čime će izbori biti „de-fakto” referendum.

- Iznosimo svoj slučaj ljudima na izborima ili odustajemo od škotske demokratije“  - rekla je ona britanskoj televiziji. „To bi trebalo da bude poslednje sredstvo“ , nastavila je, dodajući: „Ne želim da budem u toj poziciji. Želim da imamo zakonit referendum.”

Da je referendum održan danas, najnovije ankete The Times -a i  The Scotsma - a pokazuju da birači odbacuju nezavisnost sa 45%-43% i 51%-49% respektivno. Štaviše, samo 35 odsto škotskih glasača želi da se referendum održi sledeće godine, dok se 53 odsto protivi planiranom glasanju Sterdžon, prema  istraživanju objavljenom u Dejli rekordu u četvrtak.

- Nikola Sterdžon se zavarava – i pokušava da obmane škotski narod – kada kaže da postoji apetit za još jednim referendumom koji bi razdvojio njen vremenski okvir - rekao je poslanik Škotske konzervativne stranke Donald Kameron za Bi-Bi-Si. „Većina Škota... odlučno se protivi samouverenom nastojanju prvog ministra za glasanje sledeće godine.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pogledajte više