NOVI PROBLEMI U BRITANSKOJ VLADI: Tras želi da "zaobiđe" šefa MUP-a po pitanju migranata

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 16:19

BRITANSKA premijerka Liz Tras želi da "zaobiđe" ministra unutrašnjih poslova Svela Bravermana oko ublažavanja imigracionih ograničenja, piše Independent .

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ranije su mediji objavili da bi vlada Velike Britanije mogla da reformiše vizni sistem kako bi privukla više radnika migranata da reši problem akutnog nedostatka radne snage. Međutim, ublažavanje imigracionih ograničenja nailazi na snažan otpor ministara iz kabineta koji su pro-Bregzit, posebno ministarke unutrašnjih poslova Svela Braverman, sekretara za spoljnu trgovinu Kemi Badnok i ministra poslovne, energetske i industrijske strategije Džejkob Ris-Mog.

Premijer pokušava da ostavi po strani ministarku unutrašnjih poslova Svelu Braverman da olabavi imigraciona pravila.Ovo razotkriva... podelu u kabinetu oko toga kako pokrenuti ekonomiju.

List napominje da Tras želi da ublaži imigraciona ograničenja kako bi postigla ekonomski rast u zemlji i zadržala svoju funkciju, ali se suočava sa "otvorenim prkosom" Bravermanu.

Poslovnim lobistima koji žele da povećaju broj stranih radnika kako bi popunili nedostatak radne snage savetovano je da "ignorišu" ministarstvo unutrašnjih poslova i promovišu svoje interese na drugim mestima, rekla su dva izvora.

Izvori su objavili da je privrednicima savetovano da izvrše pritisak na ministra za preduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Džejkoba Ris-Moga ili bivšeg ministra finansija Nadima Zahavija, koji je sada kancelar Vojvodstva Lankaster.

- Rečeno nam je da ne idemo u Ministarstvo unutrašnjih poslova, već da svoj slučaj iznesemo Ris-Mogu. Ovo je nečuveno. Izgleda da Dauning strit već pokušava da zaobiđe ministra unutrašnjih poslova, koji je imenovan pre samo mesec dana-  rekao je jedan od visokih predstavnika privrede.

Državni tužilac Engleske i Velsa Svela Braverman imenovana je za britanskog ministra unutrašnjih poslova 6. septembra.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pogledajte više