DONJECK - 99,23 ODSTO "ZA": Rezultati referenduma u jugoistočnoj Ukrajini

B. V.

29. 09. 2022. u 01:11

U utorak uveče pred ponoć prebrojani su svi glasački listići na referendumu u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Foto AP

U Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto je za pripajanje Ruskoj Federaciji, u Luganskoj narodnoj republici 98,42 odsto, u Donjeckoj narodnoj republici čak 99,23 odsto, a u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto.

Sada je na parlamentu Rusije i predsedniku Putinu da u skladu sa ustavom i ruskim zakonima potvrde pripajanje tog donedavnog jugoistočnog dela Ukrajine Rusiji.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin je rekao da se nada da će uz pomoć Rusije osloboditi i one teritorije Donjecke narodne republike koje se još uvek nalaze pod kontrolom vlasti u Kijevu.

U Zaporoškoj oblasti će do kraja godine potpuno izbaciti iz upotrebe ukrajinski novac "grivnu" i preći na rusku rublju.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine objavilo je da referendum koji je održan na jugoistoku Ukrajine nema nikakvog značaja jer je Ukrajina i dalje priznata u njenim administrativnim granicama, a predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da "ovu farsu ne možemo zvati ni imitacijom referenduma".

SAD i druge zemlje Zapada već su se izjasnile da neće priznati rezultate referenduma u jugoistočnom delu Ukrajine.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zapadne rukovodioce da se ozbiljno odnose prema Putinovim izjavama jer on ne blefira kad govori o mogućnosti da upotrebi atomsko oružje ako Rusija bude napadnuta.

Pogledajte više