ČEKAJU SE GLASOVI CENTRA I JUGA: Đorđa Meloni sve bliža mestu premijerke Italije?

Tanjug 25. 09. 2022. u 21:36

AMBASADOR Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je da je izlaznost na parlamentarnim izborima koji se održavaju u Italiji do sada veća od 20 odsto i da od glasova centra i juga zemlje zavisi da li će desničarska stranka "Braća Italije", koju predvodi Đorđa Meloni pobediti na izborima, čime bi Italija po prvi put dobila ženu na čelu vlade.

Foto: EPA

Aleksić je za Tanjug rekao da, prema prognozama, najveće šanse za pobedu na izborima imaju dve grupacije - jedna okupljena oko desnog centra i druga okupljena oko Demokratske partije, kao i Pokret pet zvezda, uz koaliciju koju je formirao bivši premijer Italije Mateo Renci.

- Borba se vodi između ove četiri političke grupacije, biće veoma važno kako se opredelio centar i jug zemlje i tu će se tražiti razrešenje pitanja da li će Italija prvi put dobiti ženu za premijera - kazao je Aleksić.

Naveo je da, prema koalicionom dogovoru, partija koja dobije najveći broj glasova na izborima ima pravo da predloži premijera i istakao da su velike šanse da to bude partija Ðorđe Meloni. Aleksić kaže da će ko god da odnese pobedu na izborima morati da se suoči sa složenim ekonomskih i energetskim pitanjima u zemlji.

Kazao je da je od svih partija ona koju predvodi Đorđa Meloni najviše orijentisana desno, i da, kada je reč o spoljnoj politici, ne odstupa od dosadašnje politike.

- To je jedna čvrsta pripadnost evroatlanskom savezu, jako savezništvo sa SAD, podržavanje evropske politike prema uvođenju sankcija Rusiji, tako da se ne očekuje da će doći do nekog preokreta - kazao je Aleksić.

Dodao je da se Italija trenutno suočava sa brojnim problemima i da je važno kako će se nova vlada rešavati ekonomska pitanja, energetske probleme, probleme donošenja novog budžeta.

Pogledajte više