SAMIT ZEMALJA ŠOS: Države žele izgradnju multipolarnog sveta, Belorusija i Iran biće nove članice

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

16. 09. 2022. u 19:38

UČESNICI dvodnevnog samita Šangajske organizacije za saradnju su usvojili Samarkandsku deklaraciju ŠOS u kojoj se kaže da ta organizacija nije protiv drugih država i međunarodnih organizacija već je za široku saradnju u skladu sa principima OUN.

Foto Tanjug/AP

Samarkandskom deklaracijom se ističe želja za gradnju pravednijeg i demokratičnijeg mnogopolarnog svetskog poretka gde će se uvažavati međusobni interesi. Još jednom je potvrđeno da je ŠOS protiv militarizacvije kosmosa.

U drevnom uzbekistanskom gradu Samarkandu je doneta odluka da Belorusija i Iran postanu stalne članice ŠOS. Na minulom samitu su učestvovali lideri Rusije, Kine, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Pakistana, Uzbekistana i Tadžikistana. Bili su prisutni i predstavnici zemalja posmatrača, Belorusije, Irana, Avganistana i Mongolije. Osim njih doputovali su i lideri Turske, Azerbejdžana, Jermenije, zemalja partnera u dijalogu.

Govoreći na plenarnom zasedanju ŠOS, ruski predsednik Putin je kazao da se u svetskoj politici i ekonomiji primećuju fundamentalne transformacije i da su te promene nepovratne. Sve više su vidljivi novi centri snaga koji se međusobno povezuju na osnovi međunaronog prava i statuta OUN, obezbeđenju podjednake i nedeljive bezbednosti, uvažavanju suvereniteta i nacionalnih interesa, kazao je Putin.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Rusije je izjavio na samitu u uzbekistanskom Samarkandu da bi Šangajska organizacija za saradnju mogla da razmotri organizovanje sopstvenih sportskih događaja. Ruske i beloruske selekcije izbačene su iz većine sportskih takmičenja u svetu zbog rata u Ukrajini.

- Postoje dobre šanse da intenziviramo sportsku saradnju održavanjem velikih sportskih takmičenja pod okriljem Šangajske organizacije za saradnju. Da bismo to uradili, morali bismo da osnujemo sportske asocijacije pod našim udruženjem - rekao je Putin.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poručio je da bi veliki sportski događaji pod šangajskim blokom mogli da se održe 2024. godine i 2026. godine, što se podudara sa datumom Letnjih olimpijskih igara u Parizu i Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Kortini d'Ampeco.

Predsednik Kine Si Đinping je pozvao sve članice ŠOS da podržavaju jedne drugu u očuvanju svoje bezbedniosti i da se suprotstavljaju stranim silama koje organizuju "cvetne revolucije". Posle govora kineskog lidera jasno je zašto je u Samarkandskoj deklaraciji zapisano da se članice zalažu za saradnju i u oblasti odbrane i bezbednosti. Zemlje ŠOS imaju zajedničke antiterorističke vežbe "Mirna misija".

Po završetku samita Putin je razgovarao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem. Tema je bila širenje strateške saradnje. Inače, ulogu presedavajuće zemlje posle samita u Samarkandu preuzeće Indija.

Sa Putinom razgovarao i turski lider Tajip Erdogan.Jedna od tema bilo je i snabdevanje jednog broja evropskih zemalja ruskim gasom koji ide preko "Turskog toka". Takođe se govorilo i o stanju u Ukrajini. Bilo je reči i o prelasku na novi način plaćanja u trgovini, jednim delom u lirama a drugim u rubljama.

Pogledajte više