OSRAMOĆENI PRINC DOBIO DOZVOLU DA NOSI UNIFORMU: Endrju uneo nesklad pre sahrane kraljice (FOTO)

Tanjug

15. 09. 2022. u 22:49

U JEKU ispoljavanja emocija i poštovanja nakon smrti kraljice Elizabete Druge, prisustvo osramoćenog princa Endrjua dalo je notu nesklada svečanim ritualima koji prethode njenoj sahrani, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Foto: AP

Kraljičin navodno omiljeni sin uklonjen je sa kraljevskih dužnosti i lišen većine titula zbog skandala oko prijateljstva sa američkim biznismenom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom koji je izvršio samoubistvo u zatvoru, i optužbi za seksualni napad, navodi Rojters.

Rojters pritom podseća da princ Enđu (62) nije optužen ni za šta, kao i da je negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Britanska agencija dodaje da, iako veteran kraljevske mornarice iz Foklandskog rata, princ nije mogao da nosi vojnu uniformu tokom dve svečane procesije, u Edinburgu i Londonu, kada su on i njegova tri brata i sestre bili u pratnji kraljičinog kovčega.

Kralj Čarls, princeza Ana i princ Edvard imali su uniforme na sebi, dok je Endrju bio u civilnom odelu, ali će mu biti dozvoljeno da nosi uniformu kao poseban znak poštovanja prema kraljici tokom poslednjeg bdenja.

Rojters prenosi da je tokom procesije u Edinburgu u ponedeljak, jedan čovek viknuo: "Endrju, ti si bolestan starac!".

Čovek je potom priveden i optužen za narušavanje mira.

Pogledajte više