OBJAVLJENE ZVANIČNE INSTRUKCIJE EVROPSKE KOMISIJE: Odbiti ili poništiti vizu Rusima u slučaju opasnosti po bezbednost

Novosti onlajn

09. 09. 2022. u 20:20

EVROPSKA komisija objavila je instrukcije za države-članice u vezi sa izdavanjem viza ruskim državljanima posle 12. septembra, kada na snagu stupa suspenzija Sporazuma o viznim olakšicama.

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Između ostalog, EK preporučuje državama-članicama EU da odbiju da izdaju vize državljanima Rusije ili da ih ponište u slučaju da postoji opasnost po bezbednost.

- Uzimajući u obzir povišen stepen opasnosti o bezbednost konzularne službe dužne su da izvrše detaljnu proveru rizika. To može da dovede do toga da viza bude odbijena ili poništena ranije odobrena viza - navodi se u dokumentu.

Jedna od preporuka glasi i da se zahtevi ruskih državljana za izdavanje turističke vize obrađuju u „neprioritetnom režimu“.

Kako objašnjavaju u EK, u uslovima nedovoljnog broja radnika u konzularnim službama i zahteva za detaljnije provere, odluke o vizama se mogu donositi u roku od 45 dana umesto uobičajenih 15.

Takođe, ne preporučuje se izdavanje viza za više ulazaka i na duži vremenski period.
Podsetimo, Evropski savet je ranije danas konačno potvrdio odluku o suspenziji

Sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom. Nakon što odluka stupi na snagu 12.

Septembra prema Rusima će se primenjivati opšta pravila za izdavanje viza: izdavanje vize plaćaće se 80 evra, biće neophodni dodatni dokumenti prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize, a rok razmatranja zahteva će se produžiti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pogledajte više