MOSKVA - OSTRVO SLOBODE I OTPORA: Patrijarh Kiril - Savremena Rusija je dovoljno jaka da pruži otpor mnogim silama

Novosti online 06. 09. 2022. u 13:47

MOSKVA ostaje ostrvo slobode i duhovnog otpora u pokušaju da se izmeša dobro i zlo i ukine moral u svetu, smatra patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Foto: Profimedia

- Savremena Rusija je dovoljno jaka da pruži otpor mnogim silama, uključujući i one koje se bore protiv Boga, silama koje imaju za cilj da nateraju čoveka da prestane da pravi razliku između dobra i zla. Mi moramo da čuvamo ovu sposobnost razlikovanja dobra od zla, rukovodeći se, ne trenutnim ili političkim interesima, ljudskim ambicijama, već moralnim zakonom koji je Bog ugradio u naše duše, ljudsku prirodu. Daj Bože da glavni grad Moskva ostane ostrvo slobode u ovom olujnom svetu, da se tu formira zdrav duhovni otpor pokušajima da se izmešaju dobro i zlo, pokušajima da se prestane nazivati greh grehom, a vrlina vrlinom - rekao je patrijarh Kiril.

On je primetio da je u svetu koncept greha nestao iz političkog leksikona, „jer je umesto razlikovanja dobra i zla, nastao novi model ponašanja koji ima za cilj da sama ličnost napravi izbor. Ona treba sama da određuje šta je dobro za njega i šta zlo“.

- Kada je značajan deo takozvanog civilizovanog sveta prihvatila ove ideje, naša zemlja, kao što je to bilo u davna vremena, zadržala je sposobnost da se odupre ovom strašnom iskušenju - objasnio je patrijarh.

(Sputnjik)

Pogledajte više