FATALNI TOPLOTNI TALAS: ​Vrućine u Italiji dovele do povećanja mortaliteta za 29 odsto

Novosti online 31. 08. 2022. u 22:18

TOPLOTNI talas koji je ovog leta pogodio Apenine rezultirao je povećanjem stope smrtnosti od 29 odsto u julu, pogađajući sve starosne grupe starije od 65 godina, saopštilo je italijansko ministarstvo zdravlja.

Foto Tanjug/AP

Višak mortaliteta pokazuje višak stvarnog broja umrlih u određenom vremenskom periodu u odnosu na očekivani. 

Analiza Ministarstva zdravlja dotakla se 33 velika grada u kojima su najveće posledice osetili predstavnici najstarijih segmenata stanovništva starijih od 85 godina.

U severnim gradovima, višak mortaliteta među njima bio je 41%, u centru i jugu Italije - 35%.

U julu su stručnjaci Nacionalnog instituta za istraživanje atmosfere i klime (Isac) izvestili da su u prvih sedam meseci 2022. godine u Italiji bile toliko visoke temperature da bi ova godina mogla biti najtoplija u više od 200 godina meteoroloških posmatranja na Apeninima. 

Naučnici su zatim izvestili da je prošli jul bio drugi najtopliji u istoriji, nadmašen samo anomalnim mesecom 2003.

Meteorolozi su zabeležili rekordnu prosečnu temperaturu u julu: ona je za 2,26 stepeni viša od prosečne temperature od 1800. godine. Što se tiče prvih sedam meseci ove godine, ova cifra premašuje prosek za 0,98 stepeni.

Početkom avgusta 2021. godine temperatura vazduha u selu Florida dostigla je 48,8 stepeni. 

Time je oboren panevropski rekord koji se, prema podacima Svetske meteorološke organizacije, održava od jula 1977. godine, kada je u Atini zabeleženo 48 stepeni toplote.

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pogledajte više