AMBASADORI GLEDAJU JE LI PEĆ NA TROJCI: U Francuskoj zbog straha od mogućeg zavrtanja slavine s ruskim gasom uvode "specijalce" u firme

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

31. 08. 2022. u 11:00

FRANCUSKA premijerka Elizabet Born pozvala je preduzeća da uvedu novo zanimanje "ambasadora za umerenost", da bi se izbegle restrikcije koje bi najpre mogle da pogode firme. Ovi "ambasadori" bi trebalo da planiraju i kontrolišu uštedu energije.

Jedna od centrala u Francuskoj, Foto AP

- Energetska kriza povezana s posledicama rata u Ukrajini primorava izvršnu vlast na tačku ekvilibriste - piše francuski "Mond".

Bornova se obratila poslodavcima, a preko njih i naciji, u perspektivi mogućeg prekida snabdevanja ruskim gasom, ali i povodom opšte ekološke tranzicije.

- Ako bi Rusija potpuno prekinula izvoz gasa u Evropu posledice bi bile ogromne - upozorila je francuska šefica vlade.

Zbog toga je pozvala preduzeća, a naročito najveće potrošače, da udvostruče napore u smanjivanju potrošnje energije. Poručila je da su potrebne "radikalne promene", ali koje ne bi trebalo da budu razlog da zbog njih trpi proizvodnja. Svaka firma je, zasada, pozvana da se organizuje na način koji joj najviše odgovara.

Cilj je da se "planom suzdržljivosti" u preduzećima potrošnja energije smanji za 10 odsto u sledeće dve godine, po ugledu na ono što je već planirano za državnu administraciju i građane. Prvi bilans je predviđen već početkom oktobra. Ako ne bude pozitivan, postoji mogućnost da dođe do restrikcija, a prve na udaru su firme.

Zasada nije utvrđeno po kojim će se tačno kriterijumima štedeti energija. Postoji više preporuka, među kojima su i smanjenje temperature u kancelarijama na 19 stepeni, gašenje reklama od jedan sat noću do šest ujutro, smanjenje jačine osvetljenja u izlozima ili obavezno zatvaranje spoljnih vrata prodavnica koje imaju uređaje za klimatizaciju. Trenutno, nisu predviđene sankcije.

Elizabet Born takođe planira širu ekološku tranziciju koja će obuhvatiti tri sektora - šume, vode i dekarbonizovanu energiju koja obuhvata obnovljive izvore i nuklearke.

Nacrt zakona u tom smislu biće predstavljen skupštini već u septembru, a predviđa značajno smanjenje emisije štetnih gasova.

Zbog aktuelne situacije, u petak će biti održan i sastanak nacionalnog saveta za energetsku bezbednost.

MOSKVA DODATNO ZAVRNULA SLAVINU

RUSIJA je juče dodatno smanjila isporuku gasa Francuskoj, zvanično zbog neslaganja oko primene ugovora. Ruski gas od početka rata u Ukrajini sve slabije stiže u Francusku.

Nedavno je isporuka bila smanjena na svega 1,5 teravat-sati mesečno, što je svelo udeo ruskog gasa u ovoj zemlji na samo četiri odsto. Francuske vlasti ističu da su skladišta puna preko 90 odsto, i da će nastaviti s daljim punjenjem, ali to je, u principu, dovoljno za dva meseca potrošnje.

Pogledajte više