KIJEVU NEDOSTAJU I AVIONI I PILOTI: Ukrajinci 187. dana rata saopštili da su započeli kontraofanzivu na jugu zemlje

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

30. 08. 2022. u 10:00

UKRAJINSKA avijacija već sada ima velike probleme jer joj manjkaju iskusni piloti, a na raspolaganju ima sve manje aviona i helikoptera.

Ukrajinski dobrovoljci tokom obuke u okolini Kijeva, Foto AP

Rusi su kod Zaporožja oborili dva ukrajinska Su-25. To je potvrđeno juče na brifingu Ministarstva odbrane RF. Ukrajinski avioni su bili u akciji u Donbasu. Oboreno je još šest ukrajinskih bespilotnih letelica. Ruska avijacija i raketne jedinice su preko vikenda gađale i ukrajinska skladišta granata u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti.

Prema informacijama Ministarstva odbrane Rusije, Ukrajina je do sada izgubila 275 avioina i 148 helikoptera.

Rusi kažu da je "ceo, koliko-toliko kvalifikovani letački sastav bivših vazduhoplovnih snaga Ukrajine - aviona 'mig-29', Su-27 i Su-25 - praktično eliminisan".

Navodi se da je Kijev za borbene zadatke angažovao polaznike Vojnog instituta Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Harkovu, koji nisu imali vremena da završe školovanje.

Ruski vojnik ispaljuje antitenkovsku granatu, Foto AP

A ruska agencija RIA Novosti objavila je kako na strani Ukrajine lete i avganistanski piloti koji su zajedno sa Amerikancima pobegli iz Kabula prošle godine. Obuka najamnika u SAD sprovodi se u Kaliforniji, a zatim ih prebacuju u Poljsku.

Vojni eksperti kažu da Amerikanci nagovaraju ne samo pilote nego i druge avganistanske vojnike da potpisuju ugovore i kao najamnici idu da ratuju protiv Rusa u Ukrajini.

Ruska vojska je minulog vikenda gađala ne samo ukrajinske položaje već i čuvenu fabriku helikopterskih motora u Zaporožju "Motor Sič". Ta fabrika se dogovorila sa Turcima da zajednički rade na projektu "teškog drona". Turci za svoje dronove "bajraktar" uvoze motore iz Austrije i Kanade, a za teški dron "akinci" su nameravali da motore nabavljaju u Ukrajini. Osim što proizvodi helikopterske motore, "Motor Sič" se bavi i remontom letelica.

Pogođeni su proizvodni pogoni te poznate fabrike u kojima su se remontovali ukrajinski helikopteri.

Fabrika "Motor Sič" je pre rata bila prodata Kinezima, ali je Kijev pod pritiskom Vašingtona poništio taj ugovor i ona je ponovo postala državno vlasništvo. U njoj se sada remontuju ukrajinski helikopter i to je razlog što su je Rusi više puta raketirali.

Upravo "Motor Sič" radi na modernizaciji vojno-transportnih helikoptera mi-8.

Poraze na bojnom polju Ukrajina pokušava da kompenzuje organizovanjem atentata na nove organe vlasti u oblastima koje su sada pod ruskom vlašću. U Hersonskoj oblasti, u nedelju po podne je ubijen Aleksej Kovaljov, zamenik predsednika za poljoprivredu. Donjeck je u dalje jedna od glavnih meta napada ukrajinske artiljerije.

Na drugoj strani, Rusi su gađali položaje ukrajinske vojske kod Slavjanska i kažu da su uništili više od stotinu ukrajinskih nacionalista.

Kijev je juče objavio da je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivna dejstva u mnogim pravcima na jugu zemlje. Šef zajedničkog pres-centra Bezbednosno-odbrambenih snaga Jug Natalija Humenjuk saopštila je ovu vest, rekavši da u regionu Herson "nakon preciznih udara ukrajinske vojske, okupator ne želi da ide u napad" i da je "stacioniran na ranije utvrđenim pozicijama".

Sajt prm.ua dodaje da je nešto ranije ukrajinska vojska probila prvu liniju ruske odbrane u Hersonskoj oblasti, kao i da su ruske snage pobegle sa svojih položaja.

Granate i dalje padaju oko nuklearke Zaporožje, a dve strane se međusobno optužuju za raketne udare. Ruska PVO je oborila jednu bespilotnu letelicu američke proizvodnje iznad atomske centrale.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da će Rusija garantovati bezbednost misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearke. On je dodao da će misija IAEA doći preko zone koju kontroliše ukrajinska vojska.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je juče u Pragu da će 25. oktobra u Berlinu biti održana međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine i ponovio da će Nemačka pomoći Kijevu "koliko bude potrebno".

A predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao na forumu francuskih poslodavaca da će obnova njegove zemlje koštati između 600 i 800 milijardi dolara.

Zelenski je svojim sunarodnicima izjavio, u video-obraćanju povodom Dana grada Donjecka i Dana rudara, da će se Ukrajina vratiti u Donbas. "Donjeck je bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih gradova Ukrajine", rekao je Zelenski i dodao da je Donbas sada skoro uništen i razoren ruskim udarima.

Zabrana za Ruse

MINISTRI spoljnih poslova EU će ove nedelje razgovarati o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi, što je podelilo države EU. Neke od zemalja koje su susedne Rusiji su već uvele zabranu ili ograničavanje vize za Ruse, ali zabrana na nivou EU još uvek nije na snazi. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj rekao je da zabrana ulaska u Evropu svim Rusima "nije dobra ideja".

Vesti o ubistvu Natalije Vovk

RUSKA policija je otkrila još jednog učesnika u terorističkoj akciji koju su organizovale ukrajinske tajne službe da bi likvidirale Darju Duginu. U Moskvi je saopšteno da je član diverzantsko-terorističke grupe bio i građanin Ukrajine Bogdan Ciganjenko (44). On je nabavio Nataliji Vovk, optuženoj za atentat, automobilske tablice i dokumenta na ime Julija Zajko. Ciganjenko je u Moskvi, u iznajmljenoj garaži, zamenio registarske tablice na automobilu sa kojim je Natalija prešla rusko-estonsku granicu. Utvrđeno je da je Ciganjenko u Rusiju došao iz Estonije i nakon obavljenog posla se vratio tamo.

Foto: Twitter printscreen/FreedomHonor666

U Moskvi ne veruju u pisanje austrijskih tabloida da je Natalija Vovk nađena u hotelskoj sobi mrtva. Rusi smatraju da je to način da se njoj zametne trag i da nema dokaza da je ona ubijena. Austrijski tabloidi su objavili njene stare fotografije.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da nema nikakvih informacija o ubistvu Natalije Vovk.

LUDILO OKO CENE ENERGENATA

EVROPA je napravila veliku grešku po pitanju energenata, bila je naivna oko Rusije, rekao je ministar industrije Češke Jozef Sikela aludirajući na uvođenje sankcija Moskvi i predstojeći prelazak sa ruskih energenata na druge dobavljače. Na hitnom sastanku EU o energetici 9. septembra razmatraće se predlozi kao što su ograničavanje cene gasa koji se koristi za proizvodnju elektrilne energije. I austrijski kancelar Karl Nehamer zahteva rešenje EU protiv visokih cena struje.

Foto AP

"Moramo zaustaviti to ludilo koje se odigrava trenutno na tržištima energenata, a to je moguće samo evropskim rešenjem", poručio je on. Istovremeno, cene prirodnog gasa u Evropi su pale najviše od aprila, nakon što je Nemačka objavila da se njena gasna skladišta pune brže nego što je planirano. Nemci očekuje da će ispuniti oktobarski cilj od 85 odsto popunjenosti skladišta gasom već sledećeg meseca.

Pogledajte više