STRAŠNE SCENE U GRČKOJ: Veliko nevreme širom zemlje - reke na ulicama, uništeni automobili (VIDEO)

Novosti online 24. 08. 2022. u 23:13

GRČKU je ovih dana pogodilo jako nevreme.

Foto Facebook printscreen/Forecast Weather Greece

Strašni snimci stižu sa ostrva Andros, gde su ulice potpuno poplavljene.

Na popularnom ostrvu Mikonos usnimljena je pijavica.

Ništa bolja situacija ni na Santoriniju, a u nevremenu i blatu na ulicama zarobljeni su automobili.

Obilne padavine pogodile su i ostrvo Tinos.

U Grčkoj do petka veoma obilni pljuskovi i grmljavinske oluje, ali i opasnost od poplava i bujica, navodi srpski meteorolog Đorđe Đurić

Širom Grčke do kraja dana, tokom četvrtka i petka pod uticajem visinskog ciklona očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrovima. Obilnijih padavina i oluja može biti i na širem području Soluna i Atine, ali i na popularnim turističkim mestima i na brojnim ostrvima.

Očekuje se da ukupno padne od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 100 litara, što su padavine koje padnu za mesec-dva u ovom delu godine, jer se Grčka odlikuje veoma suvim letnjim mesecima. Postojaće opasnost od poplava i bujica, a ima uslova da se ponegde formiraju i morske pijavice, a u prilog tome ići će i veoma visoke temperature mora od 25 do 28°C.

Dakle, na području Grčke sve do petka uveče se preporučuje ogroman oprez zbog opasnosti od obilnih padavina, grmljavinskih oluja, poplava i bujica, a ovaj sistem mogao bi doneti vremenske nevolje i širem području Severne Makedonije.

Od petka uveče uticaj visinskog ciklona će slabiti i on će se izmestiti ka istoku i dalje slabiti, tako da se stabilizacija vremena u Grčkoj očekuje od subote. Do tada će i temperature biti uglavnom ispod 30°C, a kada se od vikenda bude vratilo sunčano i letnje vreme, očeuju se temperature od preko 30°C, sledeće sedmice i preko 35°C, a nestabilnosti i pljuskovi sa grmljavinom biće rezervisani samo za planinski deo Grčke.

Pogledajte više