"BEZOBRAZNI" UDŽBENICI: Vlasti u Kini kaznile 27 osoba zbog ilustracija u knjigama

D. D.S.

24. 08. 2022. u 10:10

KINESKE vlasti kaznile su 27 ljudi zbog objavljivanja udžbenika matematike sa "tragično ružnim" ilustracijama.

Foto Printskrin

Višemesečna istraga koju je sprovela radna grupa ministarstva obrazovanja otkrila je da knjige "nisu lepe", a neke ilustracije su "prilično ružne" i nisu "na pravi način odražavale sliku kineske dece".

Knjige iz matematike su objavljene pre skoro 10 godina i korišćene su u osnovnim školama širom zemlje. Ali, postavljeni su na internet u maju, kada je učiteljica objavila fotografije ilustracija, uključujući mališane izobličenih lica, spreda "ispupčenih" pantalonica, slike dečaka koji grabe suknje devojčica kojima se vide gaćice i najmanje jedno dete sa tetovažom na nozi. Pojedini korisnici društvenih mreža su tvrdili da takve slike Kini donose loš ugled i "kulturno uništenje", nagađajući da je to namerno delo zapadnih infiltratora u obrazovnom sektoru.

Foto Printskrin

U dugačkom saopštenju obrazovne vlasti navode da je utvrđeno da je 27 pojedinaca "zanemarilo svoje dužnosti i odgovornosti" i da su kažnjeni, uključujući predsednika izdavačke kuće. Glavni i odgovorni urednik i šef redakcije matematičkog odeljenja su razrešeni dužnosti. Oni i njihovi studiji više neće biti angažovani da rade na dizajnu udžbenika ili srodnim poslovima, navodi se. Pronađen je niz problema sa knjigama, uključujući kritiku veličine, količine i kvaliteta ilustracija, od kojih su neke imale "naučne i normativne probleme".

Pogledajte više