AMERIKA POSLALA PRETEĆE DOPISE: Jačanje veza između Turske i Rusije izaziva oštre reakcije na Zapadu

Novosti online 23. 08. 2022. u 16:04

JAČANjE ekonomskih odnosa između Turske i Rusije povećava strahove Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u vezi sa poštovanjem antiruskih sankcija, piše Volstrit žurnal.

Foto: Profimedia

Širenje trgovinskih i finansijskih veza između Ankare i Moskve ukazuje da zemlje kroz ove odnose pokušavaju da stabilizuju svoje ekonomije. 

Zapadne zemlje smatraju da je takva politika Ankare protivna sankcijama i da može podrivati njihovu ulogu i primenu, piše Volstrit žurnal.

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo poslao je u ponedeljak preteće dopise turskim poslovnim udruženjima TUSIAD i Turkiš Industri, u kojima je upozorio na rizik saradnje sa ruskim kompanijama.

 - Pojedinci ili entiteti koji pružaju materijalnu podršku pojedincima na američkoj listi rizikuju da budu podvrgnuti američkim sankcijama - rekao je Adejemo u pismu do kojeg je došao list.

Osim toga, u pismu se napominje da turske banke ne bi trebalo da sarađuju sa sankcionisanim ruskim bankama, ako žele da održe veze sa američkim finansijskim institucijama.

U slučaju saradnje sa Ruskom Federacijom, prete im i sankcije SAD.

Turske vlasti su odbile da komentarišu ovo pismo.

Nakon početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. 

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pogledajte više