GEJ SEKS NIJE KRIMINAL, ALI BRAK JE SVETINJA: Singapur menja ustav kako bi zabranio izjadnačavanje braka

D.D.S.

23. 08. 2022. u 11:57

SINGAPUR će ukinuti arhaični zakon koji kriminalizuje seks između muškaraca kako bi odražavao "trenutne društvene običaje", ali će istovremeno izmeniti svoj ustav kako bi zaštitio postojeće zakone koji zabranjuju jednakost u braku, rekao je premijer Li Sjen Lung. Tokom godišnjeg obraćanja, Li je rekao da dvostruki potez predstavlja "balans različitih legitimnih stavova i težnje među Singapurcima" po tom pitanju.

Foto: N. Skenderija

Li je rekao da planirano ukidanje člana 377A krivičnog zakona, koji je godinama bio gromobran za aktiviste za prava homoseksualaca, "će zakon uskladiti sa trenutnim društvenim običajima, i nadam se, donekle olakšati gej Singapurcima", Li je rekao.

Singapur će dekriminalizovati gej seks, ali neće promeniti definiciju braka u gradu-državi. Najava je bila naširoko očekivana, a lokalni mediji su poslednjih dana objavili izveštaje u kojima se spekuliše o formi ustavnih amandmana koji bi mogli da budu doneti da prate ukidanje zakona koji je zaostao iz vremena britanske kolonijalne vladavine.

Neke verske grupe su se snažno protivile promenama statusa kvo, a glavni blok koji predstavlja Pentekostnu i harizmatičku crkvu rekao je da bi ukidanje S377A olakšalo "napredak brenda netolerantnog i agresivnog LGBT aktivizma koji želi da nametne svoju ideologiju društvu u Singapuru". Li je rekao da su vladine konsultacije pre donošenja odluke otkrile da "većina Singapuraca ne želi da ukidanje izazove drastičnu promenu naših društvenih normi".

Odvojeno, singapurski ministar zakona i unutrašnjih poslova K. Šanmugam i državni tužilac Lucien Vong su savetovali vladu o mogućnosti da vrhovni sud poništi zakon ako se od njega zatraži da ponovo razmotri ovo pitanje.

Pogledajte više