BEZ STRUJE ZA FABRIKE, LIFTOVE... Zbog suša koje su najveće od 1961. godine velike restrikcije na jugozapadu Kine

Novosti online 23. 08. 2022. u 08:45

RACIONIRANjE potrošnje struje, koje je primoralo fabrike na jugozapadu Kine na zatvaranje, produženo je najmanje do četvrtka zbog niskog vodostaja na branama hidroelektrana izazvanog najtoplijim i najsušnijim letom u poslednjih nekoliko decenija.

Kiša nije pala mesecima, zemlja puca od suše, Foto AP

Suša i vrućine su spržili useve i smanjili vodostaj u rekama, uključujući i reku Jangce, onemogućavajući rečni teretni saobraćaj. Fabrike u Sečuanu koje proizvode procesorske čipove, solarne panele, auto-komponente i drugu industrijsku robu morale su da obustave proizvodnju ili smanje aktivnosti prošle nedelje kako bi se sačuvala električna energija za domaćinstva. U poslovnim zgradama i tržnim centrima isključeni su klima- uređaji, liftovi i svetla.

Kompanija "Lijer Kemikal" je objavila da su njeni pogoni u gradovima Đinjang i Guangan u Sečuanu dobili nalog da produže racionisanje struje do četvrtka.

Samo kamenje preostalo od rečnog toka, Foto AP

Gradska vlada Šangaja saopštila je da su "Tesla" i još jedan veliki državni proizvođač automobila obustavili proizvodnju zbog prekida isporuke komponenti iz Sečuana.
Vlada navodi da je ovo leto najtoplije i najsušnije u Kini otkako je počela da se vodi evidencija o temperaturi i padavinama 1961. godine.

Posebno je teško pogođen Sečuan, u kojem živi 94 miliona ljudi, jer 80 odsto energije dobija iz hidroelektrana. Druge provincije se više oslanjaju na električnu energiju iz uglja.

Pogledajte više