MORISON PREUZEO OVLAŠĆENJE BEZ PRESEDANA? Australijska Vlada može razmotriti istragu o tajnom polaganju zakletve bišeg premijera

Tanjug

21. 08. 2022. u 08:54

AUSTRALIJSKI premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da bi njegova vlada mogla da razmotri istragu o tome da je bivši premijer Skot Morison tajno položio zakletvu u ključnim ministarstvima tokom pandemije korona virusa.

Skot Morison, Foto AP

Morison, koji se povukao sa mesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima u maju, tajno je položio zakletvu u pet ključnih ministarstava tokom pandemije korona virusa, što je predstavljalo preuzimanje ovlašćenja bez presedana, prenosi Rojters. Kako navodi britanska agencija, ovo je izazvala kritike laburističke vlade i Morisonove stranke, ali je bivši premijer branio te poteze na osnovu toga što je smatrao da je odgovornost za naciju u pandemiji samo na njemu.

Albaneze je rekao da će vlada sutra dobiti savet od pomoćnika državnog tužioca o legalnosti Morisonovih postupaka.

FOTO: Tanjug/Dean Lewins/AAP Image via AP

Nagovestio je da će vlada razmotriti istragu i reforme kako bi se osiguralo da takve radnje ne bi mogle da se ponove.

- Razmotrićemo sva ta pitanja nakon što dobijemo savet pomoćnika državnog tužioca. Ja vodim odgovarajuću vladinu politiku, koja ima odgovarajuće procese, i mi ćemo to u potpunosti razmotriti - rekao je Albaneze za televiziju Skaj njuz.

Naveo je da postoje i šira pitanja koje je potrebno ispitati.

- Postoje odvojena pitanja o funkcionisanju naše demokratije, o konvencijama i o tome da li je neka konvencija poništena, i da li postoji potreba za bilo kakvim reformama, kako bi se osiguralo da se ovako nešto više nikada ne ponovi - rekao je Albaneze.

BONUS VIDEO:

ISTORIJSKI LET: Strelka i Belka pre 62 godine bile prvi svemirski putnici

Pogledajte više