KOLIKO SU OPASNE ZAJEDNIČKE VOJNE VEŽBE RUSIJE I KINE: Odgovor na američke provokacije ili produbljivanje praktične i prijateljske saradnje

Novosti online 20. 08. 2022. u 20:10

KINA će od 30. avgusta do 5. septembra poslati svoju vojsku da učestvuje u vežbama Istok-2022, saopštili su zvaničnici ove zemlje, a preneli mediji.

Foto: AP/Sara Spirković

Pored Kineza, u vojnim vežbama će učestvovati vojnici iz Indije, Belorusije, Mongolije i Tadžikistana.

Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da je učešće u vežbama Istok-2022 predviđeno bilateralnim sporazumom o saradnji sa Rusijom, a njegova svrha je „produbljivanje praktične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica“.

 - Učešće Kine ima za cilj jačanje strateške koordinacije među zemljama učesnicama i jačanje sposobnosti da se odgovori na bezbednosne pretnje - saopštilo je 18. avgusta Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine.

Kina takođe naglašava da vežbe nisu vezane za aktuelnu međunarodnu i regionalnu situaciju.

Istovremeno, Zapad optužuje Kinu i Indiju da Rusiji pruža podršku.

Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine je 6. avgusta saopštilo da Rusija igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u borbi protiv pretnje terorizma.

Kako je na brifingu 18. avgusta rekao portparol Stejt departmenta Ned Prajs, SAD priznaju pravo Kine da učestvuje u vojnim vežbama sa Ruskom Federacijom, ali to ne može ostaviti Sjedinjene Države na miru.

 - Koliko sam razumeo, reč je o zajedničkim vežbama u kojima učestvuje jedan broj zemalja, osim Rusije i Kine. Zemlje obično donose svoje suverene odluke. Njihovo je apsolutno pravo u kojim vojnim vežbama da učestvuju - rekao je N. Prajs je rekao.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pogledajte više