MARIJA ZAHAROVA: Donjeck i Lugansk su suverene države i samostalno odlučuju da li će pozvati generalnog sekretara UN

Novosti online 17. 08. 2022. u 11:03

DONjECKA i Luganska Narodna Republika su suverene države, one mogu samostalno da odluče da li će pozvati generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: Profimedia

 - Podsetiću vas da su Donjeck i Lugansk suverene države koje, naravno, vode svoju politiku. Naravno, sada se suočavaju sa pretnjom, suočavaju se zajedno sa našom zemljom koja je pritekla u pomoć na njihov zahtev, ali to su suverene države. Zbog toga pozivanje generalnog sekretara UN i upućivanje poruka zavisi od odgovarajućih struktura DNR i LNR - rekla je Zaharova za Sputnjik.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sastaće se u četvrtak u Lavovu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je ranije portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Zaharova je takođe navela da ne razume zašto delegacija IAEA i dalje ne može da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu, ako je generalni sekretar UN uspeo da organizuje posetu Ukrajini.

 - Ako je generalni sekretar UN stigao u posetu teritoriji Ukrajine, iskreno ne razumem zašto je delegacija IAEA – strukture UN, jedna od grana ‘velike porodice UN’, zašto delegacija IAEA ne može da ode, sa stanovišta sekretarijata UN, do Zaporoške nuklearne elektrane - istakla je Zaharova.

Ona je dodala da predstavnici IAEA odavno čekaju da vide šta se dešava oko ovog nuklearnog objekta, odnosno „šta radi kijevski režim u vezi sa bezbednošću nuklearne elektrane“.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pogledajte više