POLITIKO OCENJUJE: Putin predvideo slabljenje zapadne pomoći Ukrajini

Novosti online 16. 08. 2022. u 07:49

RUSKI predsednik Vladimir Putin je vrlo moguće bio u pravu kada je predvideo slabljenje zapadne pomoći Ukrajini, piše američki politikolog Rajan Menon u članku za Politiko, prenose RIA Novosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Po njegovom mišljenju, pogoršanje ekonomske situacije u zapadnim zemljama biće razlog za smanjenje nivoa podrške Kijevu.

- Putin veruje da će zapadna pomoć Ukrajini na kraju oslabiti kako ekonomske posledice sukoba budu jačale — i možda je u pravu u vezi toga - rekao je Menon.

Politikolog je primetio da sankcije Moskvi već nanose štetu Evropi, a situacija može samo da se pogorša.

Foto: Printskrin/www.politico.eu

- Evropljani se već suočavaju sa visokom inflacijom i skokom cena energije, a smanjenje isporuke ruskog goriva već je primoralo Nemačku, evropsku ekonomsku silu, da preduzme vanredne mere kako bi izbegla nestašicu gasa tokom zime. Zapadne sankcije su možda naštetile ruskoj ekonomiji, ali izgledi su da će se Putin i Rusija pokazati stabilnijom od Evrope - navodi se u publikaciji.

U pozadini ruske vojne specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Na primer, Vašington je nedavno najavio paket vojne pomoći vredan oko milijardu dolara, koji uključuje artiljerijsku municiju, hiljadu protivtenkovskih sistema Džavelin, oklopna medicinska vozila, eksploziv i lekove.

Moskva je, zauzvrat, više puta izjavljivala da snabdevanje oružjem samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pogledajte više