PRIPADNIK UKRAJINSKOG ODREDA "SS MEDVEDI": Prepoznao militanta iz "Azovstalja" u švedskom plaćeniku (VIDEO)

P. Z. S. / ria.ru

16. 08. 2022. u 00:39

PRIPADNIK ukrajinske neonacističke grupe „SS Medvedi”, koji je učestvovao kao svedok u suđenju stranim plaćenicima, identifikovao je švedskog državljanina Matijasa Gustavsona kao militanta iz Azovstalja sa pozivnim znakom Mikola, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto printskrin RIA Novosti


Prema rečima pripadnika pokreta SS Medvedi, on je švedskog plaćenika video u specijalnoj zgradi u fabrici Azovstal pod nazivom Bastion. Postojao je internet i stranci su mogli da kontaktiraju svoje rođake u inostranstvu.

U ponedeljak je u Donjecku optuženo pet stranih plaćenika - švedski državljanin Matijas Gustavson, hrvatski državljanin Vekoslav Prebeg i Britanci Džon Harding, Endrju Hil i Dilan Hili. Saslušani su iskazi svedoka i materijali predmeta, ročište je trajalo više od šest sati. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi i izrazili neslaganje sa tužilaštvom, sledeće ročište biće održano u oktobru.

Prema podacima koje je sredinom jula objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, od 24. februara u Ukrajinu je stiglo više od 7.000 plaćenika iz više od 60 zemalja, od Evrope i Azije do Amerike i od Afrike do Australije. Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci i da je „najbolja stvar koja ih čeka je dugogodišnji zatvor“.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pogledajte više