PEKING I VAŠINGTON "NE GOVORE": Kina ignoriše telefonske pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika generalštaba Marka Milija

Dragan Vujičić

07. 08. 2022. u 07:20

NAJVIŠI kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku izazvane posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

U trenutku dok kineske oružane snage nastavljaju da lansiraju bojeve rakete u manevrima ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva u vodama oko Tajvana, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal "Politiko".

"Sekretar (Lojd Ostin) je više puta naglašavao važnost otvorenih linija komunikacije sa kineskim vojnim rukovodstvom da bismo mogli da izbegnemo bilo kakve pogrešne procene", podsetio je Tod Bresil, vršilac dužnosti sekretara za medije Pentagona.

"Otvorene linije komunikacije su važne, jer pomažu da se smanji rizik od pogrešnih proračuna i percepcije. Kada imate koncentraciju ovolikog vojnog hardvera u određenoj oblasti dobro je, a posebno sada, da linije komunikacije budu otvorene", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi i ukazao da je rizik od izbijanja incidenta sve veći otkako je Kina pojačala svoje vojne aktivnosti u Pacifiku, posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Kako navodi "Politiko", kineski avioni i brodovi su uznemiravali pilote SAD i saveznika, čak su u junu izveli "nebezbedno" presretanje američkog aviona za specijalne operacije C-130.

"Smatramo da je zatvaranje vojnih komunikacionih kanala na bilo kom nivou i u bilo kom obimu u vreme trajanja krize neodgovoran postupak", rekao je Kirbi.

"Kraj priče" između dve velesile usledio je nakon što je kineski ambasador u SAD Ćin Gang 4. avgusta, pozvan u Belu kuću povodom eskalacije na Tajvanu. Posle sastanka dve strane su izdale različito intonirana saopštenja. Ambasador Gang je kazao da je članovima Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće oštro opovrgao tvrdnje da Peking rasplamsava tenzije i da je tom prilikom Kina upozorila SAD na posledice.

Povodom nasilne posete Nensi Pelosi kineskom ostrvu Kina je Beloj kući ukazala da je "preko 160 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući zemlje ASEAN-a i druge zemlje regiona, kritikovalo posetu (predsedavajuće Predstavničkog doma Tajvanu i ponovilo svoju posvećenost principu jedne Kine".

Ćin Gang je takođe smatrao SAD potpuno odgovornim za povećane tenzije između SAD i Kine.

Prema portalu "Politiko", 7. jula je bio poslednji put da je došlo do bilo kakvog kontakta između američke i kineske vojske.

A posle posete Pelosijeve Korejskom poluostrvu oglasio se i Pjongjang.
Severna Koreja nazvala je predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi "najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti", optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i razbesnela Kinu tokom svoje azijske turneje ranije ove nedelje.

Džo Jong Sam, generalni direktor odeljenja za medije i informisanje severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova je osudio posetu Pelosijeve granici između dve zemlje i njene antisevernokorejske stavove.

"Pelosijeva koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog uništavanja regionalnog mira i stabilnosti njenom posetom Tajvanu, stvorila je atmosferu konfrontacije sa Severnom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji", ocenio je Džo u saopštenju, prenosi AP, pozivajući se na državne medije Severne Koreje.

Džo je nazvao Pelosijevu "najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti" i dodao da je njeno ponašanje u Južnoj Koreji "jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bajdenove administracije prema Severnoj Koreji".

"Bila bi fatalna greška za nju da pomisli da može da dođe na Korejsko poluostrvo bez posledica. SAD će morati skupo da plate za sve nevolje koje je izazvala gde god da je otišla", upozorio je Džo, prenosi AP. 

USIJANO NAD MOREUZOM

Kineski avioni i brodovi izvodili su i juče vežbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je saopštilo da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters.

Tajvanska ratna avijacija poslala je danas šest svojih ratnih lovaca sa zadatkom odvraćanja ekskadrile 20 kineskih borbenih aviona, od kojih je 14 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Tajvana. Detektovano je i 14 kineskih ratnih brodova koji su izvodili manevre oko moreuza, navodi se u saopštenju ministarstva u Tajpeju.

ZAGONETNA SMRT RAKETAŠA

Zamenik šefa jedinice za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane Tajvana pronađen je mrtav u hotelskoj sobi, prenosi Rojters, pozivajući se na zvaničnu tajvansku Centralnu novinsku agenciju.

Ou Jang je bio na poslovnom putu u južnom okrugu Pingtung, a dužnost je preuzeo početkom ove godine kako bi nadgledao različite projekte proizvodnje raketa.

Tajvanski Nacionalni institut za nauku i tehnologiju pokušava da uveća svoju godišnju proizvodnju raketa na blizu 500, što značajno prevazilazi dosadašnju godišnju proizvodnju, budući da Tajvan tvrdi da ga Kina sve više vojno ugrožava, navodi Rojters.

PROMENA POLITIKE?

U tekstu za "Njujork tajms", predsedavajući Senatskog komiteta za spoljne poslove senator Bob Menendez, pozvao je na značajno povećanje američke podrške Tajvanu, što bi promenilo američku politiku prema ostrvu.

Menendez je rekao da SAD ne mogu da naprave istu "grešku" sa Tajvanom kao sa Ukrajinom.
Menendez i senatorka Lindzi Grejem nedavno su predstavili tzv. Tajvanski zakon koji ovo ostrvo označava kao "glavnog saveznika koji nije u NATO-u" i kome se odobrava 4,5 milijardi dolara vojne pomoći tokom četiri godine i zahteva ekonomske sankcije kao odgovor na kineski napad.

Pogledajte više