DVE GODINE POSLE POGIBIJE LIDERA AL KAIDE: Princ Čarls primio donaciju od milion funti od porodice Osame bin Ladena

Tanjug 31. 07. 2022. u 00:44

BRITANSKI princ Čarls je od porodice lidera Al Kaide Osame bin Ladena prihvatio donaciju od milion funti za svoj dobrotvorni rad, uprkos protivljenju svojih savetnika, piše Sandej tajms.

Foto: EPA

Princ Čarls je, kako se navodi, primio novac od Bakira bin Ladena, tada glave porodice Bin Laden i njegovog brata Šafika koji su polubraća Osame bin Laden, prenose britanski mediji.

Dogovor o donaciji postignut je na privatnom sastanku princa Čarlsa i Bakira bin Laden u rezidenciji britanskog princa 30. oktobra 2013. godine, odnosno dve godine nakon ubistva Osame bin Ladena u akciji američkih snaga u Pakistanu. Tome su se protivili savetnici princa Čarlsa koji su od njega tražili da vrati novac upozorivši ga da bi to nanelo štetu kraljevskoj porodici i izazvalo negativne reakcije u javnosti, piše Dejli Mejl.

Sa druge strane, izvori bliski princu tvrde da su odluku o prihvatanju donacije za Dobrotvorni fond princa od Velsa doneli isključivo poverioci. Napominje se da nema indicija da su Bakir ili Šafik bin Laden sponzorisali ili bili umešani u bilo kakve terorističke aktivnosti.

Povezani su sa Osamom preko svog oca Mohameda bin Avada, jemenskog milijardera koji je novac zaradio u građevinskom poslu pre pogibije u avionskoj nesreći 1967. godine. Porodica se distancirala od Osame bin Ladena, ali su uvek zbog rodbinskih veza povezivani sa njim.

Pogledajte više